Жителі Первомайського на Харківщині вдруге проголосували за перейменування міста у Добродар

Жителі Первомайського на Харківщині вдруге проголосували за перейменування міста у Добродар

Укрінформ
Жителі Первомайського Харківської області вдруге проголосували за перейменування міста в Добродар.

Як передає Укрінформ, цю назву 24 липня затвердила на засіданні міська топонімічна комісія після підрахунку голосів містян, які взяли участь в опитуванні.

“Щойно ми підбили підсумки громадських обговорень щодо обрання нової назви для міста Первомайського. На першому місці опинилася назва Добродар, як і попереднього разу, набравши 502 голоси, на другому місці Холоднояр - 348 голосів, на третьому місці Хлібодар - 333 голоси, на четвертому - Янголів, 164 голоси, на п’ятому Златопіль - 136, на шостому - Звитяжин, 90 голосів”, - оголосив результати підрахунків міський голова Микола Бакшеєв.

За його даними, в електронному голосування взяли участь 1054 мешканці, 671 - у паперовому. Обирати пропонували з десяти варіантів: Холоднояр, Добродар, Янголів, Златопіль, Новомирів, Хлібодар, Звитяжин, Козацьк, Берецьк, Сиваш.

Читайте також: Багряний замість Пушкіна: у Києві перейменували 14 парків, вулиць і скверів

Як зазначив Бакшеєв, 27 липня на сесії депутатам міськради запропонують підтримати рішення про перейменування міста в Добродар.

Це буде вже третя спроба перейменування міста. 28 квітня більшість депутатів Первомайської міськради не з’явилися на сесію, а з 16 присутніх у залі лише 9 підтримали нову назву. 29 червня на сесії голосів також забракло. Хоча голосування серед містян тривало протягом трьох місяців, і переміг варіант Добродар, депутатський корпус ініціативи не підтримує. Після цього процедуру громадського обговорення запустили знову, але провели його протягом одного місяця.

Первомайський (населення - близько 30 тис. осіб без урахування ВПО) носить свою назву з 24 червня 1952 року. До того (тоді ще не місто) селище називалося Лихачове - на честь поміщика Лихачова. Його маєток розташовувався біля села Сиваш на відстані кількох кілометрів від залізниці, прокладеної в цій місцевості 1869 року. Власне, полустанок і отримав назву Лихачове. За повернення цієї назви виступають деякі краєзнавці, однак місцева влада категорично з цим не погоджується і не хоче навіть пропонувати містянам варіант, пов’язаний із іменем російського поміщика.

Міська рада отримала близько 600 пропозицій, як перейменувати Первомайський, із них у січні обрали 15 варіантів для громадського обговорення. Після голосування у два тури залишилося 10 можливих назв.

Первомайський входить до переліку населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови (згідно з рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230).

Фото: Первомайська міська рада Харківської області, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-