Розганяли мирні акції в Херсоні: 14 російським військовим оголосили підозру

Розганяли мирні акції в Херсоні: 14 російським військовим оголосили підозру

Фото
Укрінформ
Правоохоронці заочно оголосили 14 російським військовослужбовцям підозру в розгонах мирних акцій протесту під час тимчасового захоплення Херсона.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур 14 загарбникам повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК).

Серед підозрюваних – п’ятеро представників вищого та старшого офіцерського складу армії РФ: генерал-майори, полковники і підполковник.

Як зазначається, навесні 2022 року під час тимчасового захоплення Херсонської області жителі обласного центру на площі Свободи збиралися на мирні акції на підтримку України\.

За даними СБУ,  до учасників акцій росіяни застосували світлошумові гранати та сльозогінний газ. Також загарбники били українських громадян гумовими кийками, а деякі з потерпілих дістали вогнепальні поранення.

 Керував силовим розгоном протестувальників один із підозрюваних - командир 50-ї окремої бригади оперативного призначення Росгвардії генерал-майор Михайло Калупін. Злочинний наказ на силовий розгін мітингів він віддав іншому російському генералу – Дмитру Пєшакову, який обіймав посаду командира посиленої тактичної групи 606-го центру спеціального призначення Північнокавказького округу військ Росгвардії.

За даними слідства, у каральних заходах також брали участь:

  • полковник Олександр Науменко – заступник начальника управління Федеральної служби військ Росгвардії по Ростовській області;
  • полковник Григорій Зан – начальник штабу 50-ї окремої бригади;
  • підполковник Дмитро Гапонов – начальник оперативного відділення – заступник начальника штабу 50-ї окремої бригади.

Загалом росіяни незаконно затримали щонайменше 11 цивільних. Їх піддавали тортурам, вибиваючи відомості про рух опору, військових ЗСУ, намагалися схиляти до співпраці.

Читайте також: До суду передали справу військових РФ, які в Гостомелі розстріляли десять автівок з цивільними

Вирішується питання про оголошення підозрюваних у розшук. Триває встановлення інших причетних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна п’ятьом депутатам Держдуми РФ, які посягали на територіальну цілісність України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-