Солодкий борщ у стародавній фортеці

Солодкий борщ у стародавній фортеці

Укрінформ
На Буковині популяризують локації нового міжнародного туристичного маршруту в поєднанні з частуванням стравами традиційної бессарабської кухні.

Червоний борщ із додаванням цукрового буряка, бо́ханці з часником, голубці, баба з чорносливом, фарширована риба, соління, мамалига, будз, сирна начинка з часником, запечене м'ясо, ковбаса, копчені ребра, а на десерт – налисники, «баба нягра», пу́дринці з узваром і квасом. Такий неповний перелік смаколиків традиційної бессарабської кухні, які могли скуштувати у стінах Хотинської фортеці гості міжнародного українсько-румунсько-молдовського бізнес-форуму.

МАРШРУТ НА ЧОТИРИ КРАЇНИ

На цьому бізнес-форумі учасникам та гостям презентували новий транскордонний туристичний маршрут. Він пролягатиме територією України, Румунії, Угорщини та Словаччини. Турист зможе побачити і відчути красу визначних пам’яток як природного, так і штучного походження.

«В рамках програми транскордонного співробітництва між Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Україною наш департамент став партнером проєкту під назвою «Carpathia Unesco – Green Carpathia». За цим проєктом ми спільно з партнерами розробили транскордонний туристичний маршрут із Чернівців до словацького Свидника. Він пролягає через територію України, Румунії, Угорщини й Словаччини. В цей маршрут кожна зі сторін включила по 2-3 ключові пам’ятки природного та штучного походження. З нашого боку це пам’ятка ЮНЕСКО у Чернівцях – колишня резиденція буковинських митрополитів, а нині корпус ЧНУ. Також включили природний об’єкт – це лебедине озеро у селі Чортория. І є чимало цікавих допоміжних пам’яток», – розповідає заступниця директора Департаменту регіонального розвитку Чернівецької обласної військової адміністрації Христина Марчук.

Розробники маршруту запевняють, що він буде цікавим як для групових туристичних виїздів, так і для сімейних чи одноосібних походів. Вони усвідомлюють, що поки в Україні тривають військові дії, запрацювати на повну потужність міжнародний туристичний маршрут не зможе. Проте, популяризувати його переваги, найцікавіші локації, особливості такого маршруту потрібно уже зараз.

«Саме тому ми організовуємо ряд промоційних заходів у рамках цього проєкту. Для того, щоб розказувати людям, потенційним туристам, мандрівникам про те, що є такий маршрут і ним можна подорожувати. Також людей потрібно глибше познайомити із традиціями цього краю, його культурою та традиційною буковинською кухнею. Ми маємо запропонувати туристу перелік цікавих об’єктів, а він уже собі поєднує їх відвідування так, як він захоче», – продовжує розповідати Христина Марчук.

За її словами, згідно з цим маршрутом розробили і представили кілька одноденних та кілька триденних турів. Кожна зі сторін включила в маршрут по кілька головних пам’яток та 35 допоміжних туристичних об’єктів. Головна задача організаторів – упевнитися, що всі ці об’єкти працюватимуть, там буде де зупинитися, похарчуватися і там зможуть по-максимуму зацікавити туристів. У планах розробників маршруту – створити спеціальний сайт із картою туристичних об’єктів, закладів харчування, закладів розміщення, транспорту, яким можна туди добратися, ціною квитків тощо. Однією з локацій цього міжнародного маршруту стала й Хотинська фортеця.

Для популяризації туристичної привабливості місцевості для гостей і учасників міжнародного українсько-румунсько-молдовського бізнес-форуму організували екскурсійну поїздку до Хотина, яку назвали «Карпатська спадщина». У подорожі побував також і кореспондент Укрінформу.

ЧЕРВОНИЙ БОРЩ ІЗ ЦУКРОВИМ БУРЯКОМ

Вже перед самим приїздом до тисячолітнього міста Хотин почала псуватися погода. І заплановане перед фортецею частування та знайомство учасників поїздки з традиційною кухнею бессарабської частини Чернівецької області організаторам довелося перемістити всередину фортеці. Зокрема, пригощання відбувалося у частині Комендантського палацу, під консерваційним накриттям над підвалами. Але про це трохи пізніше.

Зустріли іноземну делегацію у Хотинській фортеці, як і годиться у нас на Буковині, величезним короваєм та місцевими музиками. Після нетривалої офіційної частини заходу, усі з нетерпінням піднялися на одну з башт фортеці, де вже були розкладені столи з наїдками.

«Для початку раджу усім скуштувати нашого бессарабського червоного борщу. Його «родзинкою» є те, що сюди додаємо цукровий буряк, від нього борщ стає трохи солодким. Я вас запевняю, що такого борщу ви ще не їли, – проводить гостям дегустаційну екскурсію директорка Центрального будинку народної творчості та дозвілля селища Кельменці Алла Ілаш. – Пампушки з часником, які подають до борщу, у нас на Кельменеччині називають бо́ханці. Далі раджу посмакувати нашими голубцями. Поряд наша традиційна страва, яку подають на різних обрядах – весіллях, поминках, хрестинах – це є баба із чорносливом. Але це не солодка баба, її подають до м’яса. Ну й, звичайно, жодне частування у нас не проходить без соління – перець, огірки, помідори.

А ось це у нас називають бессарабською вечерею. Сюди населяємо шматочок мамалиги, шматочок будзу, свіжої бринзи, шматочок м’яса чи ковбаски і квашений огірок», – показує наш «екскурсовод» на невеличкий дерев’яний шампур із їжею.

Також на столі є фарширована риба, свіжі овочі з городу, бутерброди з салом, з оселедцем, сирна начинка з часником і різні види м’яса – ребра копчені, смажені й тушковані, запечені ковбаса, буженина…

«А на завершення вас чекає десерт. Традиційні налисники з солодким сиром, з маком і з вишнями. Також тут є наша «баба нягре» – такий пиріг темного кольору із секретним інгредієнтом – 100 грам горілки. І наші пу́дринці – печиво з варенням різного виду: трояндове, гарбузове, сливове та вишневе. Із напоїв – узвар із сушениць та квас», – завершила свою смачну екскурсію Алла Ілаш.

Після такого  представлення поданих страв усі учасники промоційного заходу перейшли до найголовнішого – намагання скуштувати якщо не всі, то хоча би більшість наїдків. Бо виглядали вони настільки апетитно, що залишити їх на столах було практично неможливо.

УЖЕ ЗАРАЗ ВАРТО ГОТУВАТИСЯ ДО ТУРИСТИЧНОГО БУМУ

Одна з кухарок, яка готувала частину із представлених страв, Лілія Кушнір, каже, що надає послуги виїзної кухні. За її словами, до них все частіше звертаються представники туристичного бізнесу, які просять нагодувати своїх клієнтів.

«Ми готуємо практично усі представлені тут страви і веземо таку нашу кухню туди, куди замовлять клієнти. Найчастіше це весільні банкети, хрестини, дні народження. Але доволі часто замовляють виїзні наїдки і для різних туристичних груп», – повідомила Лілія Кушнір.

Після доволі тривалого пригощання учасникам заходу організували екскурсію будівлями Хотинської фортеці. Екскурсовод розповів цікаві сторінки історії цього об’єкту. До слова, за перші шість місяців цього року фортецю у Хотині відвідали вже близько 20 тисяч туристів. Директорка заповідника «Хотинська фортеця» Єлизавета Буйновська каже, що такого сплеску туристичної активності тут не було ні минулого року, ні в попередні «ковідні» роки.

«Зараз дуже зросла активність внутрішніх туристів, які приїздять до Хотинської фортеці. Найчастіше організовують візити туристичних груп дітей внутрішньо переміщених осіб із прифронтових територій – Харківщини, Сумщини, Донеччини, Луганщини, Миколаївщини тощо. Також чимало туристичних груп приїздить із великих українських міст – Києва, Дніпра, Харкова», – каже Буйновська.

За її словами, останні тижні також почали до Хотина активніше приїздити й іноземні туристи. Вони організовуються невеличкими групами, або відвідують поодинці чи сім’ями.

«Якщо раніше, до великої війни, у нас дуже багато було польських туристів, то зараз я помітила, що збільшилася кількість туристів із Румунії. Натомість, поляків менше приїздить», – додала керівниця заповідника «Хотинська фортеця».

Вона сподівається, що з такими темпами відвідуваності заповідник у найближчі роки зможе вийти на показники до карантинного періоду, коли за рік фортецю відвідували 70-80 тисяч туристів.

Допомогти у досягненні таких показників Хотинській фортеці можуть і організовані подібні заходи в рамках популяризації нового міжнародного туристичного маршруту Чернівці–Свидник. За словами заступниці директора Департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОВА Христини Марчук, одним заходом промоцій кампанія не обмежиться. Планується організувати ряд зустрічей як із представниками нашого туристичного бізнесу, так і з їхніми румунськими та словацькими колегами.

«У нас заплановано кілька таких заходів для того, щоб відвідувачі більше дізнавалися про Чернівецьку область, її історію, культуру і змогли відчути її «на смак». Це був перший захід, ще один планується на базі Чернівецького національного університету і третій – на базі природної локації на Вижниччині. Також будемо організовувати міжнародні інфотріпи (інформаційні подорожі – ред.),  туроператори з України їздитимуть до туроператорів у Румунію та Словаччину і навпаки. Для того, щоб вони між собою кооперувалися і в подальшому пропонували туристам скористатися цим міжнародним туристичним маршрутом», – додала Христина Марчук.

Вона вірить, що найближчим часом Україна здобуде перемогу у війні з Росією, після чого нашу країну і, зокрема, буковинський регіон, очікує справжній туристичний бум.

Віталій Олійник, Чернівці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-