У заповіднику на Черкащині показали рибальський гачок віком 6200 років

У заповіднику на Черкащині показали рибальський гачок віком 6200 років

Фото
Укрінформ
Металевий рибальський гачок, якому 6200 років, демонструється в експозиції державного історико-культурного заповідника "Трипільська культура" в селі Леґедзине Тальнівської громади Черкаської області.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор заповідника Владислав Чабанюк.

"Гачок віком 6200 років знайдено ще у 2012 році в трипільському поселенні "Ожеве", що на правому березі Дністра та існувало в кінці V тисячоліття до н.е. Нині це Сокирянський район Чернівецької області. Гачок викували з мідного чотиригранного прута довжиною 7,5 см, край гачка має повздовжню проковку, що могла служити ребром жорсткості. Такий гачок для карася не годився, а для більш серйозної риби від 2 до 5 кілограмів. Думаю, рибину на 5-7 кілограмів він міг би витримати. На сьогодні є найдавнішим металевим гачком на території України, маючи вік у 6200 років", - сказав Чабанюк.

Читайте також: Поблизу Львова знайшли залишки оборонної споруди, зведеної 3500 років до нашої ери

За його словами, експонат належить до наукового фонду заповідника "Трипільська культура" і виставлений в експозиції музею.

Читайте також: Канада випустила монету-«писанку» з трипільськими мотивами

Як повідомляв Укрінформ, між селами Леґедзине й Тальянки існувало одне з найбільших трипільських міст, площею 450 гектарів. Також тут знайдено поселення черняхівської культури.

Фото: Микола Кулик 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-