Справу про держзраду ексглави СБУ Харківщини передали до суду - йому загрожує довічне

Справу про держзраду ексглави СБУ Харківщини передали до суду - йому загрожує довічне

Укрінформ
Працівники прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього керівника Управління Служби безпеки України в Харківській області за фактами державної зради.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно екскерівника Управління СБУ в Харківській області за фактами вчинення держзради, самовільного залишення місця служби та непокори (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 402 Кримінального кодексу України).

Йому загрожує довічне ув’язнення, зазначають у Державному бюро розслідувань.

Розслідування встановило, що він, володіючи інформацією про проведення 24 лютого 2022 року Російською Федерацією наступальної операції, вчиняв незаконні дії, спрямовані на здійснення підривної діяльності проти України з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці.

Читайте також: Дудін намагався відбілити репутацію за допомогою відеозаписів – ДБР

Він був переконаний в успішності операції РФ та розраховував на поблажливе ставлення до себе зі сторони ворожої влади.

Екскерівник УСБУ організував вчинення підлеглими спроби усунення голови Харківської обласної державної (військової) адміністрації від виконання покладених на нього обов’язків з метою перешкоджання здійснення необхідних заходів правового режиму воєнного стану та спроби захоплення державної влади в регіоні.

Також він дискредитував чинну владу Харкова й області шляхом висвітлення у засобах масової інформації недостовірних даних з метою дестабілізації ситуації в регіоні.

Екскерівник УСБУ перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління Сил безпеки та Сил оборони і подальшої бездіяльності органів безпеки в Харкові та області.

Крім того, він не забезпечив виконання покладених на Управління СБУ в Харківській області завдань та за відсутності жодних законних підстав віддав наказ особовому складу покинути адміністративне приміщення та територію Харкова (місце несення служби) за відсутності передумов для цього.

В ОГП додали, що зловмисник створив умови для здачі ворогу наявних на зберіганні в адмінбудівлі УСБУ в Харківській області зброї, боєприпасів, засобів забезпечення бойових дій та індивідуального захисту військовослужбовців.

Читайте також: На Сумщині за держзраду судитимуть настоятеля храму УПЦ МП

Окрім того, він самовільно залишив місце несення служби без поважних причин.

Досудове розслідування здійснює Головне слідче управління Державного бюро розслідувань.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 29 травня минулого року звільнив очільника УСБУ в Харківській області Романа Дудіна, який очолював управління з 25 березня 2020 року. Президент мотивував рішення тим, що Дудін “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто”.

Ексочільник УСБУ спростував слова Президента про свою відсутність. Він зазначив, що навколо Харкова було створено два пояси оборони.

У Державному бюро розслідувань 11 вересня минулого року підтвердили інформацію про затримання Дудіна і висунення йому підозри.

Наступного дня в ДБР повідомили, що суд обрав Дудину запобіжний захід у вигляді арешту без можливості внесення застави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-