На Закарпатті затримали агента ФСБ, який допомагав росіянам захопити Сєвєродонецьк

На Закарпатті затримали агента ФСБ, який допомагав росіянам захопити Сєвєродонецьк

Фото
Укрінформ
У Закарпатській області контррозвідники Служби безпеки України затримали агента ФСБ РФ, який передавав росіянам локації українських захисників під час боїв за Сєвєродонецьк.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

“Контррозвідники Служби безпеки провели багатоетапну спецоперацію, яка охопила декілька регіонів України. У результаті комплексних заходів затримано агента ФСБ, який “зливав” агресору локації українських захисників під час боїв за Сєвєродонецьк у 2022 році”, - ідеться в повідомленні.

Зловмисник передавав російським загарбникам інформацію про укріпрайони, вогневі позиції та блокпости оборонців міста.

Також він намагався виявити й передати росіянам точні координати бойових позицій артилерії Збройних сили України, зокрема реактивних систем залпового вогню “Град”.

Читайте також: СБУ затримала агента РФ, який хотів зірвати український контрнаступ під Бахмутом

Отримані відомості ворожий агент надсилав до Федеральної служби безпеки Росії через месенджер у вигляді позначень на електронних мапах.

В СБУ пояснили, що розвідувальна інформація потрібна була ворогу для здійснення прицільних повітряних ударів по українських об’єктах, а також для підготовки бойових операцій із захоплення Сєвєродонецька.

Встановлено, що під час активних бойових дій на території міста фігурант вирішив бути подалі від лінії фронту і переїхав до Дніпра.

Він сподівався згодом повернутися в Луганську область, де йому обіцяли “працевлаштування” до так званого “міністерства державної безпеки ЛНР”.

Читайте також: Агенти РФ готували теракти на Запоріжжі: СБУ перехопила розмови

Зловмисник безуспішно намагався вийти на свого російського куратора, щоб отримати “гарантії безпеки” на тимчасово непідконтрольній частині України.

Після невдалих спроб нового контакту з ФСБ він агент виїхав до Закарпаття.

Контррозвідники СБУ задокументували його злочинні дії та переміщення і затримали.

За даними слідства, затриманим виявився житель Луганська, колишній студент одного із вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України.

Зловмисник до початку повномасштабного вторгнення Росії переїхав до Сєвєродонецька, де був дистанційно завербований ФСБ.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада).

Як повідомляв Укрінформ, у липні бойовика так званої “ЛНР” із позивним “Блєдний”, який брав активну участь у боях проти Сил оборони на Лисичанському напрямку і захоплював населені пункти на Луганщині, засудили до 13 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-