Науковці показали, як будують шлюзи для порятунку Долини нарцисів

Науковці показали, як будують шлюзи для порятунку Долини нарцисів

Фото
Укрінформ
У Закарпатській області будують гідроспоруди на річці Хустець, аби врятувати від висихання Долину нарцисів.

Про це повідомляє у Фейсбуці Карпатський біосферний заповідник, передає Укрінформ.

«Науковці КБЗ разом із працівниками ПНДВ «Долина нарцисів» ім. проф. Василя Комендаря збудували чергову гідротехнічну споруду на магістральному каналі, який перетинає це природоохоронне відділення. Саме через нього відбувається найбільша втрата води, яка скидається в р. Хустець», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, для уповільнення цього процесу на каналі створено каскад дерев’яних шлюзів, який не тільки регулює стік, а й підвищує рівень ґрунтових вод, яких недостатньо. Протягом цього року заплановано збудувати не менше чотирьох гідроспоруд.

У заповіднику розповіли, що останніми роками Долина нарцисів всихає - зменшення кількості води пов’язане насамперед з осушувальною меліорацією, яку провели тут ще за часів СРСР. Вона призвела до значного зниження рівня ґрунтових вод, що негативно позначилося на місцевих водно-болотних і лучних екосистемах, зокрема й популяціях нарциса.

Карпатський біосферний заповідник десятиріччями докладає зусиль для вирішення цих проблем. Зокрема, в останні роки тісно співпрацює з ГО «Дунайсько-Карпатська програма» в рамках міжнародного проєкту «Врятуй Долину нарцисів», який підтримується Європейською асоціацією охорони навколишнього середовища та німецьким виробником туристичного спорядження ORTOVOX.

Читайте також: На Закарпатті волонтери розчистили Долину нарцисів

Як відомо, Долина нарцисів, яка є частиною Карпатського біосферного заповідника, - унікальний резерват нарцису вузьколистого біля міста Хуст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-