У річках Інгулець і Південний Буг погіршилась якість води

У річках Інгулець і Південний Буг погіршилась якість води

Укрінформ
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів фіксує погіршення показників якості води за хімічними та фізико-хімічними показниками у річках Інгулець і Південний Буг.

Як передає Укрінформ, про це Міндовкілля повідомляє у Фейсбуці.

«Держводагентство відзначає динаміку змін якості, яка вказує на тенденцію до погіршення показників якості води у р. Інгулець та р. Південний Буг за хімічними та фізико-хімічними показниками. Сольовий склад – хлориди зростають та повертаються до значень, що фіксувались до затоплення територій. Нехарактерне зростання мінералізації у воді р. Південний Буг (с. Себине) пояснюється можливим впливом вод з лиману», - ідеться у повідомленні.

Читайте також: У Запоріжжі - сильний сморід через обміління Дніпра

Як зазначається, «біогенні речовини – у межах нормативних значень». «Фіксується зростання нітритів, що потенційно пов’язано зі сходження води та змивом забруднень з територій», - підкреслюється у спостереженні.

«Органічні речовини - знижується вміст розчиненого кисню, що може стати причиною задухи та заморів риби», - повідомляють у Міндовкіллі.

Відзначається відхилення від норми показників вмісту розчинного кисню, яка становить не менше 4 мгО2/дм3, а саме: 6 мг/дм у річці Дніпро в межах Херсона; 3,7 мг/дм3 у річці Інгулець; 8,1 мг/дм3 у Дніпро-Бузькому лимані; 10,7 мг/дм3 – в межах Миколаєва; 18,86 мг/дм3 - у водах Бузького лиману.

Читайте також: У Павлограді щодня перевіряють якість питної води - відхилень немає

За результатами вимірювань проб води Чорного моря показники вмісту розчинного кисню в морській воді становлять: у районі села Нова Дофінівка – 8,4 мг/дм3; у районі пляжу Ланжерон в Одесі – 10 мг/дм3; на пляжі 16 станції Великого Фонтану в Одесі – 10,2 мг/дм3.

Крім того, вимірювання проб вод Чорного моря показали поетапне підвищення солоності морської води.

Також фіксується перевищення гранично допустимої концентрації по завислих речовинах для водних об’єктів рибогосподарського використання по залізу загальному – у 1,8 раза у річці Інгулець поблизу села Дар’ївка Херсонської області, та у річці Дніпро в межах Херсонського морського торговельного порту; відхилення водневого показника (pH) до 8,9 у пробах, відібраних у Бузькому лимані в районі причалу у Миколаєві; підвищений вміст аніонних поверхнево-активних речовин у річці Дніпро в межах Херсонського морського торговельного порту – 0,28 та у пробах, відібраних у річці Інгулець (Дар’ївка, Херсонська область) – 0,34; підвищений вміст хлоридів у пробах, відібраних у річці Інгулець – 538,84 мг/дм3, у річці Південний Буг - 680,64 мг/дм3.

Читайте також: Фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС - Енергоатом

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російська армія підірвала Каховську ГЕС.

Орієнтовна сума збитків довкіллю вже перевищує 55 млрд грн.

Фото: Телеграм Івана Кухти

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-