На Хортиці через падіння рівня води археологи знаходять уламки кераміки доби енеоліту

На Хортиці через падіння рівня води археологи знаходять уламки кераміки доби енеоліту

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі через значне падіння рівня води поблизу острова Хортиця археологи знаходять уламки кераміки доби енеоліту.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів науковий співробітник відділу охорони пам'яток, історії, археології та природи Національного заповідника "Хортиця" Анатолій Волков.

"Після будівництва каскаду гребель, в тому числі Дніпровської ГЕС та Каховської ГЕС, рівень води в Дніпрі піднявся і всі пам'ятки і те, що колись потрапило на дно, опинились під водою і у своїх умовах законсервувались. Зараз після підриву росіянами Каховської греблі рівень води почав падати та ми спостерігаємо картину, що всі ці об'єкти виходять назовні. Мова йде про кераміку, мокру деревину, металеві предмети. Ми говоримо про знахідки періоду, починаючи з доби енеоліту і закінчуючи ХХ століттям", - сказав він.

Науковець пояснює, що для суспільства ці знахідки не мають цінності, бо це археологія, а не коштовності. Але з історичної точки - вони важливі, підкреслив він.

Наразі вони знайшли металеві цвяхи XVIII століття. Попередньо можна сказати, що їх використовували при будівництві, в тому числі і кораблів. Найстарішими знахідками поки що є уламки кераміки, які датуються періодом енеоліту - це ІV-ІІІ тисячоліття до нашої ери.

Читайте також: Археологи потрапили у в’їзну вежу Галицького замку, яка 300 років перебувала під завалами

"Ці знахідки не сенсація. Ми нових пам'яток, які б перевернули уявлення про історичну науку, не знайшли. Ми кожен день обстежуємо різні ділянки острова. Рівень води падає і нові ділянки відкриваються", - розповів співробітник заповідника.

Як повідомлялось, науковці говорять, що їм заважають працювати так звані "чорні археологи" або "копачі". Вони закликають повідомляти про таких людей або в поліцію, або в заповідник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-