Львівські лікарі першими в Україні використали апарат, що продовжує життя донорської нирки

Львівські лікарі першими в Україні використали апарат, що продовжує життя донорської нирки

Фото
Укрінформ
Львівські трансплантологи першими в Україні задіяли для пересадки донорської нирки апарат Kidneyassist. Він удвічі подовжує час можливого перебування органу поза тілом.

Про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба Першого медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Тепер у Центрі трансплантології Першого медичного об’єднання Львова можуть транспортувати нирку з будь-якої точки України. Цей пристрій - наразі єдиний в нашій країні. Він не лише дозволяє збільшити час безпечного перебування органу поза тілом, а й допомагає оцінити стан і функцію нирки, а також спрогнозувати результат трансплантації. За словами лікарів, апарат дає змогу фактично оживити нирку поза тілом», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Франківську провели трансплантацію нирки від посмертного донора

Першим пацієнтом, який отримав донорську нирку з використанням апарату Kidneyassist, став 43-річний Ігор Міклуха з міста Овруч. Він з дитинства хворів на гломерулонефрит - недугу, що призводить до ниркової недостатності. У 26 років нирки Ігоря відмовили. Якийсь час чоловік перебував на гемодіалізі. Це процедура з очищення крові від токсинів та виведення надлишків води. Вона проводиться у медзакладі тричі на тиждень і триває по кілька годин.

«Нікуди не поїдеш, прив‘язаність до лікарні, постійна втома. Також треба дотримуватися дієти й води менше пити», - розповідає Ігор про життя на гемодіалізі.

У 2010-му в Запоріжжі Ігорю пересадили нирку. Він прожив із нею десять з половиною років. Донорський орган з часом відмовив, тому чоловік знову став у список очікування на пересадку вже у львівському Центрі трансплантології.

Читайте також: В Україні цьогоріч провели вже 124 трансплантації органів

Донорська нирка для Ігоря з’явилася в Одесі. Через повітряну загрозу гвинтокрилами органи нині не транспортують. Неблизький шлях автомобілем туди і назад до Львова міг загрожувати втратою органа, і чим довше він поза тілом, тим менше шансів на успішну пересадку.

«За допомогою апарату Kidneyassist така відстань - уже не проблема. Забір нирки в Одесі здійснили о сьомій ранку. А трансплантацію у Львові розпочали о п'ятій ранку наступного дня. Понад 23 години орган перебував поза межами тіла. Пристрій продовжив роботу нирки та зберіг її функцію. Орган запрацював просто на операційному столі. Пересадка пройшла успішно», - додають у медзакладі.

Як повідомляв Укрінформ, медики Першого медичного об’єднання Львова вперше задіяли унікальний для України апарат Liver Assist, що продовжив життя донорської печінки поза тілом та забезпечив його киснем.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-