За тиждень в Україні розмінували понад 1400 гектарів земель сільгосппризначення

За тиждень в Україні розмінували понад 1400 гектарів земель сільгосппризначення

Укрінформ
За останній тиждень в Україні розміновано понад 1400 га земель сільгосппризначення, але ця цифра могла бути в рази більшою, якби було достатньо техніки та більше підтримки міжнародного співтовариства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Вдячні Нідерландам за участь у донорських програмах з очищення території України від мін та снарядів, що не вибухнули. Сьогодні поруч з нашими пиротехниками з ДСНС, ЗСУ, Держслужби спецтранспорту працюють закордонні оператори, робота яких профінансована, в тому числі Урядом Нідерландів. Відтак, нам потрібна більш масштабна допомога світової спільноти, адже масштаби проблеми надзвичайні – потенційно забрудненими є близько 30% території України», - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

У Мінекономіки зазначають, що за останній час обстежено майже 90 тисяч гектарів сільгоспугідь.

«Лише за останній тиждень в Україні розміновано понад 1400 га земель сільгосппризначення. Але ця цифра могла б бути в рази більша, аби ми мали достатньо техніки, людей та більшу підтримку міжнародного співтовариства», - сказала Свириденко.

Читайте також: Над розмінуванням деокупованих територій працюють понад 30 саперних груп

За її словами, сьогодні в Україні працюють близько 2000 піротехніків з підрозділів державних інституцій та близько 600 – від неурядових операторів з розмінування, до робіт залучено 12 машин з розмінування. При цьому для пришвидшення обстеження і в разі необхідності розмінування території України необхідно значно більше підготовлених людей, машин для розмінування, перевезення вибухонебезпечних боєприпасів, особового складу та обладнання.

Як зазначила Свириденко, Україна вже створила підґрунтя для посилення співпраці з партнерами в галузі розмінування. Так, в рамках платформи на підтримку України «United24» відкрито рахунок, кошти якого будуть спрямовані на гуманітарне розмінування території держави. Окрім того, Урядом створена бюджетна установа «Центр гуманітарного розмінування», яка координуватиме очищення території України.

Читайте також: Основні роботи з розмінування наразі проводяться у чотирьох областях - ДСНС

Як повідомлялось, за оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування України коштуватиме 37 млрд 400 млн доларів. Наразі держава реалізує план з пріоритетного розмінування земель сільгосппризначення, за яким першочерговому обстеженню та очищенню підлягає 470 тисяч гектарів економічно цінних сільськогосподарських земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-