На Прикарпатті єврейські надгробні плити, якими була викладена вулиця, перенесли на кладовище

На Прикарпатті єврейські надгробні плити, якими була викладена вулиця, перенесли на кладовище

Фото
Укрінформ
На Прикарпатті, у місті Снятин, близько 300 єврейський надгробних плит, якими була викладена вулиця, перенесли на кладовище.

Про це у Фейсбуці повідомив операційний директор в Об’єднаній єврейській спільноті України Віталій Камозін, передає Укрінформ.

«Мацеви в Снятині перенесені на нове єврейське кладовище. 92 піддони, близько 300 мацев і 5 днів роботи… Вдячність власнику землі Сергію за свідому позицію, а місцевій владі - за співучасть», - зазначив Камозін.

Він додав, що одна із найстарших мацев датована 1761 роком. Вартість проєкту становила 229 тис. грн, наразі зібрані 208 тисяч.

Зазначається, що за гравій власнику землі вже заплатили, а 350 км м тротуарної плитки придбають до кінця тижня після того, як завершать збір коштів.

Наразі із мацев планують створити лапідарій (виставка взірців стародавньої писемності на кам’яних плитах - ред.). Його мають намір поставити на місці старого єврейського кладовища, з якого були зняті надгробні плити.

Раніше Камозін повідомив, що в Снятині на вулиці Шевченка земля біля торговельного приміщення викладена мацевами на площі майже 300 кв м. Це стало можливим за радянської влади.

Читайте також: На Хмельниччині експонують елементи декору єврейських надгробків XVIII-ХІХ століть

Мацева — єврейський надгробок у формі вертикальної кам'яної плити, інколи металевої чи дерев'яної, з написами івритом та символічними рельєфами, що встановлюється на могилі для увічнення пам'яті померлого єврея.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-