СБУ викрила клірика УПЦ МП, який допомагав загарбникам в Ізюмі

СБУ викрила клірика УПЦ МП, який допомагав загарбникам в Ізюмі

Укрінформ
В Ізюмському районі Харківської області СБУ викрила клірика УПЦ МП у виправдовуванні збройної агресії РФ та воєнних злочинів російських загарбників.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що фігурант освячував військових Російської Федерації під час тимчасового захоплення ними Ізюма.

Клірик добровільно підтримав загарбників та на власному прикладі закликав місцевих жителів зробити те саме. Він публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується винятково Російській православній церкві.

За власної ініціативи фігурант написав листа помічнику московського патріарха Кирила з проханням надіслати "гумдопомогу" на захоплену частину регіону.

Читайте також: Громада на Одещині просить заборонити на своїй території УПЦ МП

У подальшому клірик використовував російські товари для забезпечення лояльності місцевого населення до загарбників.

За даними слідства, він неодноразово виступав перед камерами кремлівських пропагандистів, які приїжджали до Ізюма. У своїх коментарях він дискредитував українських захисників, заперечував факти російської агресії та героїзував знищених загарбників.

На підставі зібраних доказів зловмиснику оголошена підозра за ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування збройної агресії РФ проти України з використанням засобів масової інформації) Кримінального кодексу України.

Читайте також: В ПЦУ перевірятимуть священників, які переходять з московського патріархату - Епіфаній

Підозрюваному загрожує до восьми років ув'язнення. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ заочно оголосила підозру російському священнику-блогеру Андрію Ткачову, який закликав загарбників убивати українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-