На Закарпатті найбільше переселенців із Харківщини, Донеччини та Запорізької області

На Закарпатті найбільше переселенців із Харківщини, Донеччини та Запорізької області

Опитування
Укрінформ
Більшість внутрішньо переміщених осіб переїхали на Закарпаття з Харківської, Донецької та Запорізької областей, переважна більшість живе у приватному секторі, працевлаштувалися за рік лише 30%.

Про це повідомила у Фейсбуці Закарпатська ОВА, передає Укрінформ. 

Як повідомляється, соціологічне опитування провели на запит обласної військової адміністрації. Для отримання обʼєктивної інформації до участі в моніторингу залучили понад 4 тис. мешканців як міських, так і сільських місцевостей усіх шести районів Закарпаття.

За словами соціолога та професора Ужгородського нацуніверситету Олександра Пеліна, згідно з опитуванням, більшість внутрішньо переміщених осіб переїхали на Закарпаття з Харківської, Донецької та Запорізької областей, найбільше вимушених переселенців мешкають у громадах Мукачівщини й Ужгородщини.

"Вимушені переселенці і закарпатці ключовою потребою здебільшого називають фінансову підтримку. Найвища частка проживання ВПО у приватному секторі – в Берегівському районі; майже 90% ВПО змогли отримати доступ до необхідних медичних, соціальних, освітніх та інших послуг і видів підтримки; понад 30% вимушених переселенців працевлаштовані (повна/неповна зайнятість)", – повідомив він.

Як повідомляється, опитування проводили добровільно та анонімно: респонденти не надавали персональної інформації, а лише відомості про своє теперішнє місце проживання.

Читайте також: Верещук каже, що модульні містечка для переселенців «не спрацювали»

Зазначається, що дослідження за ініціативи обласної військової адміністрації реалізували Міжнародна організація з міграції, ЗОБФ «Едельвейс» та Національний інститут стратегічних досліджень за проєктом «Людський вимір: Розбудова спроможностей зі збирання даних на низовому рівні заради покращення підготовки та зміцнення стійкості громад в Україні», який фінансується урядом Канади. До розробки інструментів збирання даних також долучився Офіс реформ Кабінету міністрів України.

На Закарпатті перебуває понад 400 тис. внутрішніх переселенців, офіційно зареєстровані як ВПО понад 200 тис. осіб.

Фото: Закарпатська ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-