На Чернігівщині депутати повторно просять заборонити УПЦ МП

На Чернігівщині депутати повторно просять заборонити УПЦ МП

Укрінформ
На сесії Ніжинської міської ради Чернігівської області разом із представниками громадськості, було прийнято повторне звернення до органів центральної влади України з вимогою заборонити діяльність УПЦ МП на території України.

Про це повідомляє Ніжинська міська рада на своїй сторінці в Фейсбуці, передає Укрінформ.

"У грудні 2022 року на сесії міської ради, ми вимагали від Конституційного Суду України ухвалення рішення про внесення зміни до ст. 12 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій, що входять до структури релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України.

Від Верховної Ради України вимагали ухвалення Закону, яким російська православна церква, її підрозділи та залежні організації будуть заборонені в Україні.

Читайте також: В Україні 70% громадян підтримують заборону діяльності УПЦ МП

Від Президента України та Кабінету Міністрів, вимагали забезпечити неухильне виконання українського законодавства щодо заборони російської церкви, її підрозділів та залежних організацій", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають депутати, вони отримали відповідь від Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Там зазначається, що відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У Ніжинській міській раді запевняють, що російська православна церква у тісній співпраці з державною владою держави-агресора, відіграла значну роль у формуванні та поширенні ідеології "русского міра".

Читайте також: Тернопіль позбавив права користуватися земельною ділянкою єпархію УПЦ МП

Натомість станом на сьогодні діяльність російської православної церкви на території України не заборонена на законодавчому рівні, а окремі релігійні організації в Україні зберігають канонічне підпорядкування РПЦ.

З огляду на це, місцева влада ініціювала повторне звернення до керівництва країни щодо заборони УПЦ МП на території України.

Як повідомляв Укірнформ, з початку війни 24 церковні громади Черкаської області вийшли із підпорядкування УПЦ МП і перейшли до Православної церкви України.

Фото: Ніжинська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-