На Харківщині СБУ затримала ще трьох колаборантів,  серед них - фейковий «начфін»

На Харківщині СБУ затримала ще трьох колаборантів, серед них - фейковий «начфін»

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала в Харківській області ще трьох ворожих поплічників, зокрема так званого очільника "управління фінансів", створеного росіянами у Куп’янському районі.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Двоє із затриманих є жителями Вовчанського району. Встановлено, що після захоплення окремих територій області вони добровільно пішли на співпрацю з ворогом, за що влітку 2022 року були призначені помічниками так званого керівника "територіального управління" загарбницької псевдоадміністрації.

На своїх "посадах" зловмисники виконували вказівки агресора щодо підготовки та проведення псевдореферендуму на території тимчасово захоплених громад. Для цього колаборанти особисто організовували збори місцевих жителів, де агітували брати участь у фейковому плебісциті й "проголосувати" на користь кремля.

Також фігуранти змушували людей вступати до складу загарбницьких "виборчкомів", а в разі незгоди погрожували репресіями з боку російських каральних органів.

Обом зловмисникам оголошена підозра за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 14 та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність). Їм обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: Мін’юст подав позов до ВАКС про застосування санкцій щодо колаборанта Сальдо

Іншим затриманим є 55-річний житель селища Дворічна Куп’янського району. За даними слідства, після тимчасового захоплення російськими військами громади він приєднався до лав загарбницької псевдоадміністрації.

У серпні 2022 року зловмисник добровільно погодився очолити створене агресором "управління фінансів" захопленого району. Там колаборант організовував роботу з наповнення "бюджету" загарбників, передусім для потреб матеріально-технічного забезпечення російських угруповань на східному фронті, та займався підготовкою фінансових "звітів" для гауляйтера Куп’янського району.

Під час визволення регіону колаборант утік до Харкова, де намагався "загубитися" й уникнути відповідальності, однак був викритий і затриманий.

Читайте також: До суду передали справи ще понад 60 колаборантів з Луганщини

Фігурантові оголошена підозра за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, на початку квітня в Харківській області за підозрою в колабораційній діяльністі затримали депутатку Великобурлуцької селищної ради від забороненої партії ОПЗЖ. Встановлено, що після захоплення Куп’янського району фігурантка добровільно пішла на співпрацю з російськими загарбниками та приєдналася до створеної ними псевдоадміністрації.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-