Рятувальники попереджають про підвищення рівня води в річках і можливі затоплення

Рятувальники попереджають про підвищення рівня води в річках і можливі затоплення

Укрінформ
Державна служба з надзвичайних ситуацій попереджає про подальше підвищення рівнів води в річках на півночі та заході України, у Чернігівській області можливе затоплення окремих населених пунктів.

Як передає Укрінформ, про це ДСНС повідомила в Телеграмі.

Зокрема, на Верхньому Дніпрі в межах країни 14 – 17 квітня очікується подальше підвищення рівнів води на 0,1 – 0,3 м за добу з подальшим затопленням заплави, порушенням транспортного сполучення, обтопленням і відрізанням від основних шляхів сполучення.

За даними ДСНС, можливе часткове затоплення окремих населених пунктів і початкове затоплення житлових будинків водами Дніпра та Сожу в низці прирічкових сіл Чернігівського району Чернігівської області (III рівень небезпеки — червоний).

15 – 18 квітня на річках басейну Прип'яті очікується подальше підвищення рівнів води на 0,1 – 0,5 м над поточними рівнями з подальшим затопленням заплав.

"Збережеться рівень затоплення сільгоспугідь та господарських споруд в прирічкових населених пунктах Ковельського та Камінь-Каширського районів Волинської області", — зазначили в ДСНС.

Також можливе досягнення відмітки затоплення сільськогосподарських угідь і господарських споруд у Луцькому районі Волинської області та Сарненському районі Рівненської області (I рівень небезпеки — жовтий).

Читайте також: На Черкащині через повінь затопило території уздовж Дніпра, почали евакуацію

У зв'язку з очікуваними опадами 15 – 17 квітня на річках басейнів Сяну, Дністра у межах Львівської й Івано-Франківської областей прогнозується підвищення рівнів води на 0,2 – 1,2 м над поточними відмітками без негативних наслідків.

Як повідомляє ПрАТ «Укргідроенерго», станом на 14 квітня 2023 року продовжується активна фаза весняного водопілля, на Дніпрі та Дністрі здійснюються контрольовані скиди води.

«Станом на 14 квітня фіксується підтоплення пляжів та зон відпочинку, а також деяких садово-дачних ділянок розташованих по руслу Дніпра. Гідроенергетики вживають всіх можливих заходів для врегулювання рівнів води та зменшення наслідків підтоплень. Так, гідроелектростанціями на Дніпрі та Дністрі здійснюються контрольовані скиди із дотриманням безпекових норм згідно з вказівками Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів України», – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що регулювання є необхідною умовою раціонального використання води і здійснюється водосховищами шляхом перерозподілу об’єму природного стоку. При цьому фахівці гідроенергетичної галузі здійснюють нагляд за технічним станом гідроспоруд та слідкують за ходом весняного водопілля у постійному режимі.

За прогнозами синоптиків, наприкінці квітня та початку травня очікуються ще більш значні опади.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській області підтопило тимчасову переправу до селища Іванків, ситуація зі стихійним лихом у регіоні залишається напруженою.

Фото: uhe.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-