За підтримки U-LEAD на Сумщині створять Аграрну сервісну службу

За підтримки U-LEAD на Сумщині створять Аграрну сервісну службу

Укрінформ
На території Зноб-Новгородської селищної громади Сумської області за підтримки Програми U-LEAD планують створити Аграрну сервісну службу, яка сприятиме покращенню продовольчої безпеки.

Про це повідомляється на сайті U-LEAD, передає Укрінформ.

“Сума проєкту – понад 1,4 млн гривень. Уже восени 2023 року мешканці Зноб-Новгородської громади мають побачити перші кроки роботи служби”, - сказав координатор проєкту, керівник U-LEAD у Луганській області Ігор Агібалов.

За його словами, основна цільова аудиторія проєкту – малозабезпечені та літні сім’ї, які з належною підтримкою могли б збільшити обсяги вирощування плодово-овочевої продукції на власних земельних ділянках. Головне завдання – максимальне охоплення таких домогосподарств і створення значно більшого прошарку населення громади, що в змозі забезпечити себе власними продуктами харчування і покращити свій майновий стан. Разом із цим, у перспективі, Аграрна сервісна служба має можливість розширення сфери охоплення клієнтів і на підприємців-початківців.

У такому випадку може бути застосований механізм компенсації вартості утримання служби, як і з боку інших, сусідніх громад, так і з боку мешканців.

"Важливо, що одним із партнерів проєкту є Зноб-Новгородський професійний аграрний ліцей, який має достатню експертизу, щоби після завершення проєкту бути залученими для консультування домогосподарств з аграрних питань та для забезпечення діяльності Аграрної сервісної служби. Придбана техніка може бути використана під час проходження практики студентами. Це, окрім прямого впливу на реалізацію програми продовольчої безпеки, наочно продемонструє можливості розвитку території, попри її розташування в зоні небезпечної близькості до держави-агресора", - наголосив Агібалов.

Читайте також: Громади Житомирщини торік отримали від U-LEAD допомоги майже на мільйон євро

Він зауважив, що заходи проєкту містять ще й навчальну складову: сприяють створенню кооперативу навколо комунального підприємства на території громади, залучають до цього процесу дорадчі сервіси та населення, яке одноосібно почало займатися підприємницькою діяльністю в агросфері й розробляти місцеві програми підтримки кооперативів.

Як зазначила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Сумській області Марина Лобова, створення Аграрної служби є продовженням роботи громади з U-LEAD у напрямі «Програми продовольчої безпеки на 2022-2023 роки на території Зноб-Новгородської селищної ради». Розробка цього документа була першим етапом. Нині він уже готовий та офіційно затверджений, тому створення служби є наступним кроком.

Реалізовуватимуть ідею ГС «Органічна Україна. Північ» та КП громади - «Зноба-Благоустрій» за підтримки Програми U-LEAD. Проєктом передбачено закупівлю необхідної техніки для обробки землі – мінітрактора з реверсною системою руху та навісним обладнанням. Також планується надання консультаційних агрономічних послуг мешканцям та створення бази даних домогосподарств, яким будуть надані послуги з обробки землі.

Читайте також: U-LEAD допомагає 12 громадам вдосконалити управління відходами

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 29 квітня 2022 р. ухвалив розпорядження № 327-р «Про затвердження плану заходів забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», яке передбачає для ОМС створення програм продовольчої безпеки. Щоб допомоги в цьому, Програма U-LEAD запровадила нову навчальну ініціативу та обрала чотири пілотні громади. Зноб-Новгородська стала однією з них та єдиною на Сумщині. У рамках ініціативи, експерти допомагали фахівцям громад знайти дієві інструменти реагування на виклики в продовольчій сфері, спричинені війною.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-