U-LEAD інформує громади, як поводитись з відходами від руйнувань внаслідок агресії рф

U-LEAD інформує громади, як поводитись з відходами від руйнувань внаслідок агресії рф

Укрінформ
Програма “U-LEAD з Європою” допомагає громадам долати щоденні негативні наслідки агресії російської федерації, зокрема інформує про особливості поводження з відходами від руйнувань.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті U-LEAD.

Актуальними для громад, які перебувають в зоні активних бойових дій або ж були окупованими та зазнали руйнувань і пошкоджень своєї інфраструктури, є питання: з чого почати, як організувати, звітувати, зберігати та використовувати відходи від руйнувань.

Восени 2022 року громадам були презентовані інфографіки (посилання 1посилання 2посилання 3посилання 4) щодо загальних питань управління відходами в громадах, що приймають внутрішньо-переміщених осіб та/або зазнали руйнувань внаслідок військової агресії росії.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України повідомило, що лише на деокупованих територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей від руйнувань будівель та споруд через дії рф утворилося близько 15,2 млрд тонн відходів. В Україні знищено понад 200 тисяч легкових і вантажних транспортних засобів, а також накопичено вже понад 325 тисяч тонн відходів знищеної техніки.

За попередніми підрахунками аналітиків, понад 2,4 мільйона українців мають зруйноване або суттєво пошкоджене житло. Ця цифра є орієнтовною, оскільки точно порахувати кількість житла, непридатного для проживання, в нинішніх умовах неможливо, і його кількість збільшується з кожним днем.

За даними обласних військових адміністрацій, з кінця лютого до середини жовтня поточного року на доступних для підрахунку територіях зафіксовано майже 160 тисяч пошкоджених або зруйнованих об'єктів, з яких 60 відсотків зруйновані більш ніж наполовину. Серед пошкоджених об'єктів нерухомості переважають житлові приміщення – понад 142 тисячі.

Враховуючи значний ступінь пошкодження інфраструктури, що призводить до збільшення відходів від руйнувань, Кабінет Міністрів України затвердив окремі нормативно-правові акти, які встановлюють: порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії рф, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд; порядок виконання робіт з демонтажу об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів; порядок поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків.

З метою якісного та зрозумілого висвітлення зазначених нормативно-правових актів Програма «U-LEAD з Європою» розробила відповідні інформаційні матеріали, які можна знайти у Медіа-бібліотеці на сайті Програми.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надано 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: В U-LEAD розробили рекомендації для громад щодо створення «пунктів незламності»

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-