В деокуповані населені пункти у першу чергу везуть ліки — МОЗ

В деокуповані населені пункти у першу чергу везуть ліки — МОЗ

Укрінформ
Після звільнення українських територій від російських загарбників в першу чергу туди доставляють лікарські засоби.

Про це під час брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров'я Богдан Боруховський, передає кореспондент Укрінформу.

"Одразу, коли відбувається деокупація території, ми це проходили в Київській, Чернігівській, Сумській областях, зараз свіжий кейс Харківська і Херсонська, миттєво туди їдуть ліки. Буквально на другий день, коли військові дають дозвіл, коли туди безпечний заїзд. Ліки в лікарні, сімейним лікарям і різним способом забезпечити деокуповану територію ліками", - сказав Боруховський.

Наступним кроком, за його словами, комунальні служби починають відновлення водо- електропостачання тощо.

Читайте також: Лікарні у прифронтових областях отримали автоматичні дефібрилятори від ЄС

Також проводиться аудит пошкоджень та наявності медичного обладнання.

Так, за словами Боруховського, наприклад, в Балаклію Харківської області через місяць після звільнення було доставлено комп’ютерний томограф.

“В Балаклії, в Ізюмі були нові комп’ютерні томографи, які коштують сотні тисяч доларів, вони були просто варварські розкурочені. Їх навіть не вивезли на цінний метал, якісь запчастини. Просто розстріляли, поламали, пошкодили, вони не можуть працювати”, - розповів Боруховський.

Він нагадав, що в Україні проводяться державні закупівлі медичного обладнання, а також воно надається партнерами як гуманітарна допомога.

“За цей період вже більше 2,5 тисяч одиниць. Є спільні проєкти зі Світовим банком, які з початку повномасштабного вторгнення перенаправили ресурс на потреби щодо обладнання. Є проєкти з Глобальним фондом. Тобто, ми володіємо певним ресурсом, який можемо оперативно направляти на деокуповані території”, - сказав Боруховський.

Читайте також: «Доступні ліки»: за час війни до програми долучилася ще 461 аптека

Так само, за його словами, в Херсонській області у звільненні населені пункти одразу доставлялися ліки, сучасні рентген-апарати.

Окремим напрямком, за його словами, це відновлення первинної медико-санітарної допомоги. Так, з понад 1100 пошкоджених чи зруйнованих закладів охорони здоров’я близько 500 — це амбулаторії, фельдшерські пункти. Їх відновлення потребуватиме певного часу, на цей термін там встановлюють модульні конструкції.

Також обласні військові цивільні адміністрації мають певний ресурс обладнання, ліків. До відновлення системи охорони здоров’я долучаються ВООЗ, ЮНІСЕФ, Червоний Хрест.

Читайте також: На звільнених територіях Харківщини відновлюється надання медичних послуг

За словами заступника міністра, у випадках, де є значні руйнування та пошкодження медичної інфраструктури, час на відновлення буде тривалий, оскільки це потребує передусім також інвестицій в розробку проєктної документації.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення російські війська пошкодили обстрілами в різних регіонах України 1100 медичних закладів, з них 144 зруйновані вщент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-