Громада Одещини планує відкрити агротехнопарк

Громада Одещини планує відкрити агротехнопарк

Укрінформ
У Суворовській громаді Одеської області для заохочення інвестицій планують відкрити агротехнопарк.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі U-LEAD з Європою.

Зазначається, що у Суворівській громаді розробили інвестиційний паспорт в рамках ініціативи «Громада, дружня до бізнесу, яку реалізовує ГО «Клуб ділових людей України» за підтримки U-LEAD.

Інвестиційний паспорт інформує про інвестиційні об’єкти, сприятливі фактори для розвитку бізнесу, а також про потенційні можливості розвитку економіки на даній територій.

Представники громад зосередили увагу інвесторів на таких напрямках: агровиробництво і агропереробка, логістика та «зелена» енергетика

Читайте також: Українські громади можуть брати участь у конкурсах проєктів від програм ЄС – форум U-LEAD

За словами голови Суворовської селищної ради Олега Босікевича, громада зацікавлена у налагодженні співробітництва та довгострокової співпраці з бізнесом, зокрема сприяти релокації бізнесів з територій, постраждалих від бойових дій.

«Суворовська громада має інфраструктуру, кадровий потенціал, а також бажання жити і працювати, щоб стати частиною потужної європейської держави. На території громади є умови для розвитку аграрного бізнесу. Ми відкриті до ділових пропозицій та готові співпрацювати» , - зазначив він.

Робоча група Суворовської громади спільно з менторами ГО «Клуб ділових людей» в ході роботи над інвестиційним паспортом визначили ряд об’єктів, які можуть зацікавити представників бізнесу, а також напрацювали бізнес-ідеї, які найбільше відповідають стратегічним напрямкам розвитку громади.

«Працюючи над презентацією нашої громади для інвесторів ми виділили декілька ключових бізнес-проєктів. Ми пропонуємо створити агротехнопарк, на території якого можна налагодити зберігання, переробку та оптові продажі. Основна мета даної ідеї - розбудова ланцюга доданої вартості з фокусом на більш глибоку переробку продукції для національного та закордонного ринку», - розповіла депутат Суворовської селищної ради Ірина Пукалова.

Серед інших пропозицій представникам бізнесу пропонують вкласти гроші в розвиток екологічного кластеру з виробництва біопалива «Агропелет».

«Стратегія громади передбачає перехід на альтернативне паливо в комунальних установах громади. На території громади велике хлібопекарське виробництво, яке використовує пелети. Великий попит на біопаливо в населення. Останнім часом відбулися помітні зміни в енергетичній галузі України, зокрема у сфері відновлюваних джерел енергії, а також індивідуального та централізованого теплопостачання. Все більшого значення набувають питання енергетичної безпеки країни. Тому ми вважаємо, що цей проєкт може бути успішним» , - зазначила Пукалова.

Читайте також: Генератори від U-LEAD допомогли громаді на Харківщині вирішити проблему енергопостачання

Також на території громади пропонують розвивати вирощування свиней, оскільки в Суворово та сусідній громаді функціонують м’ясопереробні заводи, тож передбачається побудова партнерських стосунків та взаємовигідна співпраця.

Ще дві цікаві бізнес-ідеї від громади – створення підприємства «Золоте руно» та відкриття птахофабрики «Гусина казка». На думку представників громади, розвиток цих підприємств підвищують експортний потенціал та перспективи його нарощування, що є однією зі стратегічних цілей підвищення ефективності розвитку агропромислового комплексу України .

«Суворовська громада – є однією з перших громада Одещини, яка розробила інвестиційний паспорт і презентувала його. Сподіваюся, що цей досвід та участь в проєкті сприятиме економічному розвитку та приверне увагу представників бізнесу, яких зацікавлять ідеї та можливості, а також потенціал території», - зазначила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Юлія Молодожен.

За словами керівника ГО «Клуб ділових людей України» Миколи Савуляка, громадам дуже важливо заявляти про себе в інформаційному просторі.

«Громади, які розробляють інвестиційні паспорти, - це перші ластівки, які починають говорити для бізнесу мовою бізнесу. Це потрібно і владі, і бізнесу. Вже сьогодні необхідно розпочинати працювати над інвестиціями і бути готовими до співпраці з бізнесом», - підкреслив експерт.

U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і у час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємно вигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надала 333-м громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлюваних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: Вишнівська громада Дніпропетровщини виграла грант на ремонт водогону – U-LEAD

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-