Зони ядерної безпеки навколо АЕС: Львівська міськрада звернулася до керівництва держави

Зони ядерної безпеки навколо АЕС: Львівська міськрада звернулася до керівництва держави

Укрінформ
Депутати Львівської міської ради під час сесії підтримали звернення до Офісу Президента, Прем’єр-міністра, Кабміну та голови Верховної Ради щодо необхідності створення 30-кілометрових зон ядерної безпеки навколо АЕС України.

Про це у Фесбуці повідомив голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій ЛМР Олексій Різник, передає Укрінформ.

«Ми, депутати Львівської міської ради, звертаємось до Міжнародної агенції з атомної енергії задля того, аби розпочати консультації із представниками МАГАТЕ щодо створення 30-кілометрових зон ядерної безпеки навколо чотирьох працюючих атомних електростанцій України та призупиненої ЧАЕС, де розміщене сховище відпрацьованого ядерного палива, а також звернутись до Організації Об'єднаних Націй для введення на територію усіх АЕС миротворчої місії для забезпечення ядерної безпеки», - написав Різник.

Він нагадав, що МАГАТЕ розпочала консультації щодо створення охоронної зони навколо Запорізької АЕС, тимчасово захопленої росіянами. Демілітаризація Запорізької атомної електростанції – це стратегічне завдання не тільки для України, але і для всієї Європи, оскільки своїми діями на Запорізькій АЕС росія поставила всю Європу на межу ядерної катастрофи.

Читайте також: Галущенко обговорив із послом США ситуацію на Запорізькій АЕС

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив готовність прибути цього тижня до України та росії з метою продовження консультації щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС. Саме він після нещодавнього візиту на ЗАЕС запропонував створити зону ядерної та фізичної безпеки з метою забезпечення фізичної цілісності станції. За його словами, ця пропозиція "отримала потужну міжнародну підтримку".

росія під час повномасштабного вторгнення в Україну захопила Запорізьку АЕС, а також Чорнобильську АЕС, територію якої пізніше покинула. Крім того, агресор продовжує обстріли з важкого озброєння ядерних об’єктів, міста-супутника ЗАЕС Енергодар, тероризує та піддає тортурам співробітників ЗАЕС, здійснює пуски крилатих ракет над майданчиками атомних електростанцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-