Маріупольців закликають не йти на псевдореферендуми - про свободу вибору не йдеться

Маріупольців закликають не йти на псевдореферендуми - про свободу вибору не йдеться

Укрінформ
Маріупольська міська рада закликала городян, які живуть у захопленому загарбниками місті, не брати участь у псевдореферендумі, бо їх особисті дані ворог може використовувати для подальших маніпуляцій та мобілізації.

 Про це міськрада повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Зараз вже вдруге (після 2014 року – ред.) російські окупанти планують організувати у Маріуполі швидкий референдум під дулом автомата, незважаючи на бойові дії, порушуючи усі існуючі норми демократичного та міжнародного права… Закликаємо маріупольців не брати участь у псевдореферендумі! Ваші особисті дані можуть використовуватися для подальших маніпуляцій та мобілізації», - йдеться у повідомленні.

У міськраді констатували, що російські загарбники у зв'язку з успішним контрнаступом ЗСУ панікують та поспішають провести псевдореферендуми найближчим часом, зокрема, готуються влаштувати його і в Маріуполі.

«Результати вже відомі наперед, бо про свободу вибору не йдеться…У 2014 році у Маріуполі вже намагалися провести такий референдум. Але це нічого не дало, Маріуполь звільнили від бандитських формувань так званих днр. У місто повернувся прапор України, та Маріуполь став розвиватися», - зазначили у міськраді, додавши, що за колабораціонізм передбачена кримінальна відповідальність і жодні псевдореферендуми не зупинять наступ ЗСУ.

Читайте також: Рада закликала світ не визнавати «референдуми», які рф намагається провести в Україні

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня.

Міністерство закордонних справ України заявило, що "референдуми" не матимуть жодних юридичних наслідків, і закликало міжнародних партнерів рішуче засудити намір росії провести протиправне голосування, запровадити нові санкції та визнати її державою-спонсором тероризму.

Лідери західних країн вже заявили, що результати фейкових референдумів не визнають.

Водночас президент рф путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невід'ємною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту тимчасового захоплення.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їхньому місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-