U-LEAD навчає громади Прикарпаття, як покращити надходження місцевих податків

U-LEAD навчає громади Прикарпаття, як покращити надходження місцевих податків

Укрінформ
Представники територіальних громад Прикарпаття взяли участь в інформаційній сесії від Програми «U-LEAD з Європою» щодо покращення надходжень місцевих податків і зборів під час дії воєнного стану.

Про це Укрінформу повідомили в U-LEAD.

Зауважують, що стабільне надходження податків до місцевих бюджетів в умовах війни має важливе значення для ефективної роботи органів місцевого самоврядування.

Експерти «U-LEAD з Європою» активно працюють з громадами у цьому напрямку.

Інформаційну сесію організувала команда регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області у партнерстві із Державною податковою службою.

Як зазначила радниця з питань муніципальних фінансів та управління U-LEAD Оксана Швець, в умовах війни надзвичайно важливою є співпраця та координація діяльності між органами місцевого самоврядування та Державною податковою службою, що є запорукою стабільного наповнення бюджетів.

Читайте також: У U-LEAD роз’яснили громадам їхні повноваження у питаннях культурної спадщини

Начальниця Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області Ірина Столярик зауважила, що за період дії воєнного стану є багато змін в законодавстві, які впливають на надходження у місцеві бюджети, зокрема певні показники надходжень знизилися, але загалом в області спостерігається позитивна динаміка.

«Ми вдячні нашим платникам за тверде усвідомлення обов’язку та відповідальності перед країною, за те, що попри труднощі знаходять можливість сплачувати податки. Завдяки їхнім зусиллям нам вдалося забезпечити бюджетні надходження на належному рівні, які дадуть змогу територіальним громадам вирішувати першочергові завдання соціально-економічної сфери», – зазначила Столярик.

За її словами, у січні-серпні 2022 року територіальні громади виконали план з надходжень у місцеві бюджети на 106,1%.

Загалом громади Прикарпаття за перше півріччя встигли заробити 5,3 млрд гривень.

На інформаційній сесії наголошувалося, що для належної сплати майнових податків територіальним громадам необхідно налагодити якісну комунікацію з мешканцями, найкраще це робити через старостинські округи.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області Максим Чопей підкреслив, що співпраця громад з податковою службою - запорука розвитку податкової бази та збільшення надходжень у місцеві бюджети. Експерт наголосив, що територіальним громадам необхідно постійно думати над пошуком додаткових ресурсів до місцевих бюджетів.

Читайте також: U-LEAD започаткувала навчальний курс для громад з управління побутовими відходами

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-