У Львові провели унікальну реконструктивну операцію

У Львові провели унікальну реконструктивну операцію

Фото, відео
Укрінформ
У Львові, щоб врятувати чоловікові ногу від ампутації, хірурги Першого медичного об’єднання вдалися до “free flap” операції: рану “закрили” 15-сантиметровим клаптем м'яких тканин, який взяли зі стегна пацієнта.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Першого ТМО Львова, передає Укрінформ.

«Такі операції в Україні вже виконували, однак це вперше пересадили клапоть такого великого розміру. Зробити це нашим хірургам допомагали британські колеги. Разом вони відділили 15-сантиметровий клапоть м’яких тканин зі стегна пацієнта та заповнили ним ушкоджену ділянку гомілки. Операція тривала близько 10-ти годин і завершилися успіхом: пересаджений флеп прижився, кровопостачання до нього відновилось», - йдеться у повідомленні.

Пацієнт - 40-річний Юрій зі Львова. До лікарні Св.Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова він потрапив зі складним відкритим переломом гомілки до якого уже додалася одна з найнебезпечніших інфекцій - анаеробна. Саме вона провокує некрози, тобто, відмирання тканин, аж до гангрени.

У Львові провели унікальну реконструктивну операцію / Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Лікарям вдалося зупинити інфекцію, однак разом з нею довелося видалити і “вбиті” тканини. Утворилася рана, яку терміново потрібно було заповнити, інакше - ризик подальшого відмирання і ампутація. Єдина можливість зберегти ногу в такій ситуації - мікрохірургічна “free flap” операція.

Зазначається, що аби відновити кровопостачання до пересадженої ділянки, лікарям довелося зшивати судини розміром з людську волосину. Ця методика - справжня знахідка для “медицини війни”.

«Запровадження нових технологій в хірургії, зокрема “free flap” операцій, дає шанс зберегти кінцівки, органи та частини тіла, запобігає ампутаціям кінцівок та суттєво покращує якість життя пацієнтів з воєнною травмою. Саме це є метою створення Національного центру реабілітації України», -додає пресслужба.

Читайте також: У Львові медики сформували 6-річній дівчинці з Волині штучний стравохід

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкриють Національний реабілітаційний центр, аналогів якому нема у Європі. За рік тут робитимуть 10 тисяч операцій та зможуть допомогти понад 50 тисячам українців, які постраждали від війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-