Чи буде «зелений коридор» для врожаю?

Чи буде «зелений коридор» для врожаю?

Укрінформ
Окупанти не дають фермерам Запорізької області вивозити та продавати зерно і овочі. Той, хто відмовляється співпрацювати, втрачає все

Понад 70% Запорізької області знаходиться у тимчасовій окупації. На підконтрольній Україні території залишилось лише 14% ріллі – близько 268 тис. га. Весняно-польові роботи проводилися там, де це можливо.

На захоплених територіях російські військові знищують аграрну інфраструктуру, викрадають техніку, зерно та змушують фермерів співпрацювати. Окупанти категорично забороняють вивозити будь-який товар на підконтрольну Україні територію. Якщо аграрії не продадуть торішній врожай та не звільнять складські площі, то нове зерно не буде можливості зберігати.

Керівник ЗОВА Олександр Старух, очільник обласного департаменту АПК разом з журналістами відвідали одне з фермерських господарств Запорізької області, частина площ якого залишилась в зоні ведення бойових дій.

ВЛАДА ПРОПОНУВАЛА ООН ВИКУПИТИ ЗЕРНО НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Потреба в продовольчому зерні на всю Запорізьку область складає 220 тисяч тонн, для підконтрольної території річна потреба - 100 тисяч. тонн зерна. Аграрії запевняють, що навіть попри війну та окупацію, норма буде перевиконана в 1,4 рази.

“Є проблема з тим, щоб вивезти та продати врожай. Адже зерно не так просто зберігати. Є проблема збуту”, - каже Старух.

Олександр Старух
Олександр Старух

За офіційними даними департаменту АПК Запорізької ОВА, в 2021 році валовий збір зернових культур по всіх категоріях господарств склав 3,8 млн. тонн з урожайністю 37,9 ц/га (13 місце в Україні). В тому числі пшениці – 2,7 млн. тонн з урожайністю 38,4 ц/га (2 місце в Україні), соняшнику - 1,1 млн. тонн з урожайністю 20,0 ц/га (5 місце в Україні).

“Ми формували стратегічний продовольчий запас. 400 млн людей в світі харчувались за рахунок української продукції. Організація Об'єднаних Націй для цього викупала 40-50 млн тонн зерна. Сьогодні воно не може бути доставлено за призначенням. Ми ще в березні запропонували ООН викупити зерно на окупованій території у наших фермерів як треті особи, аби виконувати продовольчу програму. Другий варіант - виключити росію зі складу ООН, бо вони провокують міжнародну гуманітарну катастрофу. Якщо світ не знайде варіантів викупити і вивезти зерно, то в зиму можемо увійти з катастрофою в тих місцях, куди продовольство не дійшло. Головне - вибудувати логістику, бо зараз усі порти перекриті, а все йшло через них”, - зауважив Старух.

ЗБЕРЕГТИ НЕ МОЖНА ПРОДАТИ

У департаменті АПК зазначають, що ємність елеваторів, які знаходяться на підконтрольній Україні території, становить 400 тисяч тонн, але при цьому вони на 50% зайняті торішнім врожаєм. В цьому році очікується врожайність на рівні 25 ц/га озимих зернових, тож потенційний валовий збір складатиме майже 235 тисяч тонн зерна.

“Зерно нового врожаю ми маємо зібрати і продати, а в нас є ще запаси 2021 року. Якщо нам допоможуть розблокувати наші порти, то ми його вивеземо. Ми зараз пробуємо продати соняшник, його беруть, але залізничний транспорт не може пропустити потрібний обсяг. У цьому році врожай гарний, але якщо ми не продамо те, що маємо, то все поїсть жучок. Я готовий свій врожай віддати задарма. Для чого? Аби звільнити склади і покласти туди збіжжя цього року”, - говорить директор приватного підприємства “Агрофірма Славутич” Геннадій Марич.

Геннадій Марич
Геннадій Марич

Він розповів, що в його фермерському господарстві загалом 18 тис. га землі, але сьогодні 7 тис. га, розташовані в Пологівському районі, не обробляються через воєнні дії.

“Ми посіяли озимі культури, а ярові вже не сіяли. Озимі пропадуть, бо ми в поля вже не заїдемо, вони заміновані. Наразі ми фактично залишились тільки в Запорізькому районі. З Оріхова (Пологівський район - ред.) ми вивозимо всю техніку, 50% якої розбито, вивозимо продукцію, яка лежить на складах. Але є проблема: склади в Оріхові розбомлені, і все лежить під відкритим небом. Ще місяць-два - і вигляд у товару буде зовсім не продажний. Ми маємо вивезти зерно за кордон”, - каже Марич.

Він зазначив, що зараз купує пальне по 60-70 грн за літр. Це дорого, але головне, каже підприємець, що воно взагалі є. У той же час сільгосппродукція не здорожчала, а подешевшала удвічі, бо немає реалізації.

СПРАВЕДЛИВІСТЬ ВІД ОКУПАНТІВ: СІЙТЕ, А 70% ВІДДАВАЙТЕ НАМ

Виконувач обов’язків директора Департаменту агропромислового розвитку ОВА Микола Вініченко додає, що багато аграріїв з окупованих території звертається до обласної влади із повідомленнями, що в них викрадають техніку та зерно з елеваторів, змушують підписувати договори про співпрацю.

Микола Вініченко
Микола Вініченко

“Лише в Мелітополі (місто перебуває в окупації з кінця лютого. - ред.) на елеваторі лежить 30 тисяч тонн зерна. Фермери телефонують і кажуть, що їм дали 4 дні - якщо вони не вивезуть це зерно, то окупанти його забирають. Вивозити на нашу територію не дозволяють, змушують продавати, а люди не погоджуються. Коли зерно заберуть окупанти, фермери звертатимуться до поліції із заявами”, - говорить очільник департаменту.

Також фермери говорять про те, що агресор пропонує засівати поля, але лише 30% врожаю обіцяють залишити людям, а 70% - заберуть.

Ще місяць тому до Запоріжжя привозили овочі з окупованої Кам’янки, Водяного та інших “овочевих” населених пунктів області. Зараз це неможливо - окупанти не випускають продукцію та змушують фермерів продавати товар на території окупованого Криму. Люди відмовляються, і городина пропадає.

У Запорізькому районі на полях зараз працює техніка, механізатори вносять добрива та гербіциди. Розповідають, що до війни ці роботи виконували вночі - заради дотримання правильного температурного режиму. Зараз виходять на поля о 4 годині ранку і працюють до обіду.

“Ми планували 10% нашої площі засіяти горохом, замовили насіння в колишньому Розівському районі. Але почалася війна, насіння ми не отримали, тож гороху в нас менше. Також до війни ми вносили селітру (рідке добриво), в цьому році - не встигли закупити. Тому планова врожайність пшениці може погіршитися на 4-5 ц/га. Не отримали ми і насіння соняшника, бо склади фірми, в якої його купили, знаходяться в Херсоні. Але нам виплатили компенсацію”, - каже головний агроном “Славутича”.

Працівники підприємства виїжджати не планують, бо розуміють, що у кожного свій фронт і вони мають годувати українців.

Довідково. На початку повномасштабного вторгнення в області зберігалося пшениці - 800 тис тонн, у тому числі на елеваторах – 345 тис. тонн; кукурудзи та ячменю – по 100 тис. тонн, у тому числі на елеваторах – по 57 тис. тонн; соняшника – 400 тис. тонн, у тому числі на елеваторах – понад 118 тис. тонн. Станом на 1 червня на 8 елеваторах в наявності 205 тис. тонн зернових, бобових та олійних культур, з них: пшениці – 150 тис. тонн, ячменю – 9 тис. тонн, кукурудзи – 19 тис. тонн, соняшника – 26 тис. тонн.

Ольга Кудря, Запоріжжя

Фото Олексія Ковальова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-