Маріуполю загрожує епідемія через проблеми з водою, потрібна повна евакуація - мер

Маріуполю загрожує епідемія через проблеми з водою, потрібна повна евакуація - мер

Укрінформ
У заблокованому Маріуполі через проблеми з водопостачанням насувається інфекційна катастрофа, тому потрібна повна евакуація населення міста.

Про це заявив у телеефірі Маріупольський міський голова Вадим Бойченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Найбільша проблема у місті Маріуполі – це якісна питна вода, її немає. І ми сьогодні розуміємо, що стоїмо також на порозі літа і відповідно потреба у воді зростає, стає в рази більшою… У нас, окрім гуманітарної катастрофи, насувається інфекційна катастрофа», - сказав мер.

Він пояснив, що спілкувався з лікарями, які цей прогноз підтверджують, тому сьогодні потрібно займатись практично повною евакуацією населення з Маріуполя.

«Просто почнеться велика епідемічна проблема. І ми стоїмо на порозі, який може забрати, крім того, що війна забрала, інфекційні захворювання можуть забрати тисячі людей. І за оцінками наших лікарів, до кінця року може померти, не хочу нічого напророчити, але потрібно розуміти та готуватися до цього, тому ми й говоримо, що можуть померти тисячі людей. Нам потрібна повна евакуація. Має бути стійкий зелений коридор і людям мають дати можливість вибратися на підконтрольну частину України», - заявив Бойченко.

За його словами, про це сьогодні розмовляють і з ООН, і з Червоним Хрестом, говорять про системний підхід, системну евакуацію всіх маріупольців на підконтрольну частину України.

Бойченко зазначив, що ситуацію в Маріуполі погіршує те, що у місті не працює каналізація, немає нормального енергопостачання, а під завалами залишаються тіла загиблих жителів міста.

«Потрібно розуміти, що місто живе сьогодні без води, без світла, і також місто не готує систему опалення. І ключове, що додається до цієї проблеми, тіла вбитих, які створюють екологічну та інфекційну проблему епідемічного характеру. Слід розуміти, що система каналізації не працює», - констатував мер.

Він розкритикував те, що робить сьогодні у Маріуполі окупаційна влада, тому що саме її непрофесійні дії також призведуть місто до інфекційної катастрофи.

«Там щось робить окупаційна влада, яка мала назву ОПЗЖ. Вони, продавши себе як владу, коригуючи вогонь, знищили це місто, провели шабаш 9 травня, а тепер намагаються відновити водне господарство міста, не розуміючи елементарних речей. А їм потрібно зрозуміти, що як тільки вони дадуть воду, а система каналізації не готова до цього, все це масово піде в річки, масово піде в море. І це створить нові проблеми екологічного, інфекційного характеру. Тому й потрібно займатися евакуацією», – пояснив Бойченко.

Читайте також: Загарбники вирішили втопити Маріуполь у лайні – хочуть пустити воду без каналізації

Як повідомлялося, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без енергопостачання, без водопостачання та без газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинуло до 20 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-