На горі Маківка вшанували пам'ять Січових стрільців

На горі Маківка вшанували пам'ять Січових стрільців

Фото
Укрінформ
На горі Маківка урочисто відзначили 107 річницю перемоги Українських січових стрільців над військами російської імперії.

Про це у Фейсбуці повідомила Львівська обласна рада, передає Укрінформ.

«107 років тому бої Українських січових стрільців з московськими окупантами стали прикладом української звитяги та мілітарних традицій. Минули понад 100 років, а ворог той самий. На горі Маківка Українські січові стрільці віддали своє життя за вільну і незалежну державу», - сказав голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції облради Святослав Шеремета.

Присутні поклали квіти до Меморіалу та запалили лампадки пам’яті на могилах загиблих Українських січових стрільців. Священники відслужили чин панахиди за полеглими героями.

Бої за гору Маківка у Карпатах точилися з 29 квітня до 4 травня 1915 року, під час Першої світової війни на східному фронті між підрозділами австро-угорської 55-ої піхотної дивізії фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських січових стрільців) та російськими військами 78-ої піхотної дивізії генерала Альфтана задля заволодіння панівною висотою - горою Маківка з метою контролю над селом Козьова.

У результаті героїчної оборони Маківки повністю зірвались стратегічні плани російського командування. Здобути висоту росіяни спромоглися не 29 квітня, як планувалося, а лише 4 травня, при цьому були використані всі наявні резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ і через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначилися частини Українських січових стрільців.

Читайте також: ЗСУ оприлюднили колекцію Великодніх листівок, починаючи від часів УНР

На Маківці в серпні 1999 року був відкритий меморіал-некрополь Січових стрільців, які боролися й загинули там.

Фото: Львівська облрада, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-