Громади Кіровоградщини облаштовують помешкання і прихистки для переселенців

Громади Кіровоградщини облаштовують помешкання і прихистки для переселенців

Укрінформ
У громадах Кіровоградщини для внутрішньо переміщених осіб готують помешкання, облаштовують гуртожитки та прихистки.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

«У десяти громадах області житло для переселенців будуватимуть у межах державної програми, а поки для родин, які приїжджають у громади, місцеві готують тимчасові прихистки та помешкання. Приносять речі першої необхідності, одяг та взуття, побутову техніку, продукти харчування», - йдеться у повідомленні.

За даними Кіровоградської обласної військової адміністрації, станом на середину квітня область прийняла 99 168 біженців з територій, де тривають воєнні дії, з них 29 274 дітини. Довідки ВПО отримали 34 244 громадянина. Тільки у березні майже тисяча жителів області прихистили у себе понад 3000 переселенців.

У Смолінській громаді Кіровоградщини для преселенців вирішили відновити та облаштувати приміщення колишньої амбулаторії. У будівлі планують пофарбувати стіни, поклеїти шпалери, умеблювати. Також відновлюють електрику та водопостачання. Як зазначають у селищній раді, в оновленій будівлі зможуть розміститися 40 людей, для родин будуть окремі кімнати. Станом на середину квітня у громаді проживає понад 400 переселенців, з них 138 дітей. У Смолинській селищній раді є пункт збору гуманітарної допомоги, куди можуть звернутися переселенці.

Читайте також: Тимчасове житло для переселенців: Шмигаль розповів про рішення уряду

У Петрівській громаді на Кіровоградщині облаштовують житлові будинки у селах для розміщення переселенців. Це переважно будинки, які були покинуті або виставлені на продаж. Уже майже два десятки осель готові прийняти нові родини. До роботи долучилися працівники дитячих садочків, комунального підприємства та волонтери з громади.

У селах Ганнівка та Сергіївка облаштовано 17 будинків, у 14 з них уже живуть люди, які приїхали з Донецької, Луганської та Миколаївської областей. Також планують привести до ладу будинки у селах Володимирівка і Рядове. З продуктами допомагають і місцеві жителі, також привозять гуманітарну допомогу.

На початку квітня транзитом через Олександрівську громаду проїхали 1797 переселенців, з них залишились 1281. Місцеві пропонують переселенцям житло у приватному секторі в селах. Для тих, хто приїжджає на кілька днів, є можливість переночувати у приміщенні спортивної школи, де забезпечили належні умови. У колишньому приміщенні соціального захисту жителі Олександрівської громади облаштували гуртожиток для родин з дітьми, евакуйованих з територій, де тривають бойові дії. Ремонт розпочали наприкінці березня. Всі роботи місцеві виконують безкоштовно. Вже замінили електропроводку, відновили тепло, розпочали роботу над системою водопостачання та водовідведення, привели до ладу прилеглу територію.У кімнатах будуть меблі і техніка. Частину речей приносять місцеві жителі, планують придбати пральні машини та електроплити. Гуртожиток матиме дев'ять кімнат, кухню, душові, санвузол.

Читайте також: Громади Хмельниччини прихистили переселенців та відправляють допомогу військовим - U-LEAD

Готують оселі для тимчасового проживання людей і у Соколівській громаді. Щоб забезпечити приїжджим комфортний побут, місцеві збирають ліжка, шафи, столи, стільці, меблі для кухні, газові та електричні плити, балони для скрапленого газу, матраци, ковдри, подушки, постільну білизну, посуд.

В Олександрії функціонує центр гуманітарної допомоги для людей, які виїхали із зони бойових дій та знайшли прихисток тут. Переселенці безкоштовно отримують необхідний одяг, взуття, дитячі речі, засоби гігієни, підгузки тощо. Від дня відкриття центру вже понад тисячу сімей отримали допомогу.

Знайти житло, вакансії або отримати іншу важливу інформацію переселенці, які тимчасово проживають в Олександрійській громаді, можуть за допомогою Tелеграм-каналу «Олександрія Допомога Переселенцям», який створили спільно з волонтерами.

«Громади збирають допомогу для захисників та переселенців, організовують харчування та забезпечують транспорт, реалізують різні ініціативи. Важливим моментом для кожного з керівників органів місцевого самоврядування є дотримання законодавства та робота в правовому полі», - зазначив керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олег Яременко.

Питання фінансування добровільних формувань, передача матеріальних активів для ЗСУ, організація проживання та харчування - це основні теми консультацій та інформаційних сесій, які проводять для фахівців громад радники U-LEAD. Зокрема, минулого тижня для громад Кіровоградської та Сумської області радники U-LEAD провели інформаційні сесії щодо фінансування добровільних формувань громад і управління резервним фондом та створення матеріального резерву громади.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами: Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією - для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-