«Борщ єднання»: нагодувати увесь світ заради миру в Україні

«Борщ єднання»: нагодувати увесь світ заради миру в Україні

Репортаж
Укрінформ
У Львові стартувала акція зі збору коштів на продуктові набори для українців, постраждалих від війни

Головна мета акції полягає в тому, щоб зібрати кошти на 10 тисяч продуктових наборів для українців у критичних точках країни і тих, які  змушені тимчасово покинути свої домівки або переїхати через втрату житла.

Також організатори хочуть у важкий для країни час підтримати національного виробника, адже продукти для наборів будуть закуповуватися виключно у вітчизняних підприємств. Наразі ініціатори поставили дедлайн – до Великодня. Проєкт запроваджено Міжнародним штабом допомоги українцям у співпраці з представниками бізнесу, влади та громадськості в Україні в колаборації з ГО «Інститут культури України». 

БОРЩ НА ШЛЯХУ ДО ЮНЕСКО

«Поки в Україні йде війна, люди всього світу про нас говорять. Їм цікаве все українське, як ми живемо, наша культура, наша мова, історія. Наша задача, окрім того, що допомагаємо армії та цивільним, які постраждали внаслідок російської агресії, щоб Україна після війни залишилася в культурному контексті світу. Нам важливо, щоб коли війна закінчиться, люди пам’ятали, що таке український борщ. У нас зараз дуже важкий час, але водночас він сприяє вливанню української культури в світову. А щоб інтегруватися, потрібно найперше запропонувати щось просте. Бо якщо ми зробимо так, що мільйони людей у світі скуштують борщ, який легко готується, то потім вони будуть асоціювати Україну з цією стравою. Я вірю, що нам все вдасться. І через 5-7 років люди не просто будуть згадувати, що Україна – це там, де була війна з росією, а розуміти нашу ідентичність та культуру», - зазначив під час відкриття акції шеф-кухар Євген Клопотенко.

Євген Клопотенко
Євген Клопотенко

Зі слів координаторки проєкту співзасновниці ГО «Інститут культури України» Марини Соботюк, ця акція сприятиме як об’єднанню, так і популяризації та подальшому просуванню борщу на шляху до ЮНЕСКО, адже саме з цією метою була створена громадська організація до якої увійшли історики, фольклористи, кулінарні експерти.

«Ми щиро віримо, що у 2023 році наш борщ стане надбанням нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Наша мета – якнайбільше популяризувати борщ, організовувати заходи, які знайомитимуть із ним світ. Побувавши в експедиції по Україні, Євген переконався, що справді кожна сім’я, в кожному куточку України готує борщ. Це те, що об’єднує схід і захід, північ і південь», - зазначила Соботюк.

Марина Соботюк
Марина Соботюк

ПІСНИЙ БОРЩ ІЗ СУХОФРУКТАМИ ТА БЕРЕЗОВИМ СОКОМ

До заходу у Львові долучилися представники діаспори із 13 країн світу. Вони одночасно з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та дослідницею традицій української культури Мариною Соботюк готували український борщ. Помічниками кухарів стали відомі українці: співак, переможець телепроєкту «Голос Країни-2» Павло Табаков з донькою Анастасією, скрипаль-віртуоз, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів, переможець «Україна має талант» Олександр Божик і телеведучий та продюсер Ігор Кондратюк.

Павло Табаков,
Павло Табаков, Олександр Божик, Марина Соботюк та Євген Клопотенко

Всі дружно стали до робочої поверхні, і робота закипіла: Табаков чистить цибулю, Божик тре буряк, Соботюк шинкує капусту, Кондратюк нарізає картоплю, яку вміло чистить маленька помічниця Анастасія, а Клопотенко курирує усі процеси і ділиться новим авторським рецептом сьогоднішнього борщу.

«Це буде пісний борщ без м’яса з величезною кількістю буряка. Десь близько два кілограми на чотири літри води. Частину ми засипаємо одразу, щоб дав смак, а 600 грамів - в кінці для насиченого кольору. Також із незвичних інгредієнтів сюди додамо сухофрукти, які використовуються для узвару, щоб дали аромат. Ще один нюанс – багато часнику. І секретний інгредієнт – березовий сік, він трішки підбродив, тому візьмемо для закислення, щоб не використовувати оцет чи лимон. Проведемо зараз такий експеримент», - каже шеф-повар.

МАЙСТЕР-КЛАС ДЛЯ ПАРЄ

Серед запрошених гостей акції - делегація ПАРЄ у складі 11 парламентарів, які саме перебувають з офіційним візитом у Львові. Очолює представників Парламентської асамблеї Ради Європи голова – Тоні Кокс. Він активно долучається до процесу. Кокс зізнається, що дуже любить готувати, зокрема і борщ. З його слів, приготування їжі – це і є життя, один зі способів об’єднатися, разом попрацювати, запросити друзів, щоби спільно насолодитися результатом. Він сказав, що захоплюється українцями, які в такі важкі часи продовжують робити звичайні, буденні справи, що об’єднують і надихають.

«Я зараз розумію одну річ: поки ми готуємо борщ, десь на території України вбивають ваших людей. Це неймовірно страшні речі, які роблять проти вашої нації. Ваш сусід силою вторгся у вашу країну. І саме це спричинило низку рішень у Раді Європи, де ми працюємо. Бо якщо сусід напав на сусіда, як це є в Росії з Україною, ми кажемо цьому агресору: “до побачення” з Ради Європи. Я вірю, що ми скоро повернемося до вас і знову приготуємо борщ разом. Я бажаю вашій сильній і вільній нації добра та мирного неба. Ви всі на це заслуговуєте», - додав голова ПАРЄ.

Зі слів ініціаторки акції, голови Міжнародного штабу допомоги українцям Ганни Крисюк, багато країн Європи зараз надзвичайно допомагають Україні, чим можуть. Щодня українці отримують тонни гуманітарної допомоги, медикаментів, військової амуніції, продуктів. Від початку війни волонтери Штабу скоординували та поселили близько 8 тисяч біженців у 47 країнах світу.

Ганна Крисюк

«Наш штаб створився з перших днів війни, його основна мета – робота з переселенцями та біженцями, надання гуманітарної допомоги. І зараз ми перед собою поставили масштабну ціль – нагодувати щонайбільше людей, які цього потребують. Хотілося б усіх, але поки що, до Великодня ми завдяки акції «Борщ єднання» хочемо зібрати кошти на 10 тисяч продуктових наборів. Частину вже сформували, вони будуть роздані переселенцям Львівщини», - зазначила Крисюк.

ДІАСПОРА - ЦЕ ПОСЛАНЦІ УКРАЇНИ ПО ЦІЛОМУ СВІТУ

Допоки у Львові в ресторані «Атляс» відбуваються приготування під кураторством Євгена Клопотенка, діаспора українців по всьому світу варить борщ на підтримку та заради об’єднання. Ми спостерігаємо за процесами в Німеччині, Польщі, Канаді, США, Азербайджані, Бельгії, Словенії, Італії, Домінікані, Грузії через zoom-конференцію. У декого зараз ніч або п’ята година ранку, але попри це, вони стали до плити, щоб варити український борщ. Є країни, у яких люди також долучилися з ресторанів, в інших зібралися з друзями, є й такі, де готують у сімейному колі.

«Мало бути близько 20 країн, але наразі долучилися 13, які вже зараз нас запросили їхати з проєктом «Борщ єднання» до себе, аби ми змогли продати борщ і на виручені кошти придбати набори, які роздаватимемо внутрішньо переміщеним особам. А українська діаспора – це наші посланці в світі, які зможуть зібрати великі фестивалі, де ми презентуватимемо борщ. Адже де є українці, там завжди є борщ», - розповіла Соботюк.

Зі слів кураторки проєкту найперше «Борщ єднання» вирушить до Польщі, далі до Люксембургу та Бельгії.

Під час онлайн-готування господині з різних країн світу ділилися своїми секретами приготування борщу, цікавими компонентами та технологіями.

«Мене важко здивувати, звичайно. Але, розуміючи, як важко в деяких країнах знайти продукти, дивуюся, що в Домінікані готують борщ із буряком, а ще коли там сказали, що до страви додадуть манго, це було для мене – вау! А ще мене приємно вразило, що в Азербайджані робили засмажку в тандирі (піч викопана в землі – авт.). Це мене дуже вразило і сподобалося. Там зовсім інша температура, і виходить особливий смак. Теж треба буде спробувати», - сказав Клопотенко.

З ПЕРЦЕМ! БО СПРАВЖНІЙ УКРАЇНСЬКИЙ

Чим ближче до завершення, тим людей, охочих скуштувати «борщ єднання», стає все більше. Серед присутніх є дипломати і бізнесмени, депутати і чиновники, іноземці і львів’яни. Але української смакоти вистачить на всіх.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький спішить за добавкою, він смакує борщ у компанії Надзвичайного і Повноважного посла Хорватії Аніци Джамич. Під час дегустації спілкуються про співпрацю, ситуацію в країні, допомогу постраждалим від війни. Спостерігаючи за цим, задумуєшся: а таки борщ працює - об’єднує, заохочує, стирає кордони.

Козицький зізнається, що борщ справді чудовий. Це один із символів України, і чим більше знатимуть про них у світі, тим швидшою буде перемога.

«Якщо світ об’єднається довкола тих ідеалів, про які він так багато говорить, але надто мало зробив, - довкола людської гідності, демократії, свободу, честі, то перемога над нашим спільним ворогом стане значно швидшою», - акцентував голова ОВА.

Дегустує борщ і наймолодша сьогоднішня господинька – Анастасія. Дівчинка зізнається, що з радістю відгукнулася на пропозицію батька Павла Табакова допомагати, адже вдома часто готують цю страву.

«Тато сказав, що ми готуємо борщ, щоб підтримати українців – військових і біженців. Я дуже люблю їсти борщ, а ще більше – готувати. Правда, вдома ми не додаємо туди сушені яблука і березовий сік. Але вийшов смачний. З перцем! Але ж такий і має бути, бо він – український!» - захоплено каже Настя.

Смакували борщ усі під супровід гітари та прем’єру патріотичних пісень від Павла Табакова. По завершенню усі присутні підспівували слова приспіву, які чули вперше. Бо ж головне, що всі справи скеровані на спільну перемогу.

«Ми єднаємося в горі, бо настала пора зупинити ворогів ціною життя, бо на мирні села, дороги, міста ступила ворожа і чорна війна… Забирайся, війна!» - звучить у Львові так, що чутно аж в Канаді, США і Домінікані.

Людмила Гринюк, Львів

Фото: Міжнародний штаб допомоги українцям

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-