У Львові перед Ратушею відкрили виставку до 130-річчя Йосифа Сліпого

У Львові перед Ратушею відкрили виставку до 130-річчя Йосифа Сліпого

Фото
Укрінформ
У Львові з нагоди 130-річчя від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого відкрили тематичну банерну виставку перед Львівською міською радою.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міськради, передає Укрінформ.

«Згадуємо сьогодні про постать Патріарха Йосифа, дивлячись на стійкість його духу, незламність перед випробуваннями. Він не боявся, був сильним духом, закликав молитися і боротися, через терни досягати зірок. Тому ми так сильно акцентуємо свою увагу на його постаті у нашому місті. Господь поблагословив Львів. Адже у його Святоюрській горі спочиває Патріарх Йосиф», - сказав отець Павло Дроздяк.

Директор Інституту історії Церкви УКУ Олег Турій розповів, що виставка у хронологічній послідовності розповідає про основні етапи життя Патріарха Йосифа. У експозиції, підготованій Інститутом історії Церкви УКУ, на основі «Споминів» і «Завіщання» Патріарха Йосифа Сліпого, представлено основні етапи його життя та діяльності: родинне середовище і навчання, провід Духовною семінарією та заснування Богословської академії у Львові, переслідування радянською владою та перебування в радянській неволі, обставини звільнення з ув’язнення та переїзд до Риму. Завдяки опублікованим архівним фото і документам, відображено його участь у засіданнях Другого Ватиканського собору та міжнародні контакти.

Виставка висвітлює працю Блаженнішого Йосифа над розвитком духовного й культурно-освітнього життя українців у світі: створення Українського Католицького Університету в Римі, будівництво Собору Святої Софії, його численні подорожі для згуртування та підтримки «в розсіянні сущих», а також засвідчує його велику віру й титанічні зусилля, спрямовані на відродження Церкви на рідних землях і здобуття державної незалежності України.

Читайте також: Роль Йосипа Сліпого у вирішенні Карибської кризи потрібно вивчати у школі

Долучилися до заходу представники духовенства, працівники Львівської міської ради. містяни, які цікавляться постаттю Патріарха Йосифа та туристи.

Також сьогодні у Львові, на вул. Коперника 34, біля меморіальної дошки Патріарха Йосифа Сліпого молитвою, квітами та громадським віче вшанували його пам’ять з нагоди 130-річчя від дня народження.

Верховний архієпископ Йосиф Сліпий — єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Римо-католицької церкви народився 17 лютого 1892 у с. Заздрість Тернопільської області. У квітні 1945 р. радянська влада заарештовує весь єпископат греко-католицької церкви, що перебував на території УРСР. Серед високого духовенства був і митрополит Йосиф Сліпий. Впродовж майже 20 років його перевозили з табору в табір. Задіявши всі можливі дипломатичні зв’язки, Ватикан як Римська апостольська столиця таки домігся звільнення митрополита. Також до цієї акції долучився президент Америки Дж.Ф. Кеннеді. 12 січня 1963 року рішенням Верховної Ради СРСР митрополита Йосифа Сліпого було звільнено з умовою, що він залишить Радянський Союз. 9 лютого 1963 він прибув до Риму, оселився у Ватикані. Митрополит Йосиф на Вселенському соборі Католицької церкви у Ватикані запропонував створити патріархат Української Католицької Церкви. У Римі за його сприяння побудовано Собор святої Софії. 7 вересня 1984 року Йосиф Сліпий помер у Римі. У серпні 1992 року прах кардинала перепоховали із собору святої Софії в Римі до крипти собору св. Юра у Львові.

Фото: Львівська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-