Стрілянина у Дніпрі: Мотив убивств все ще залишається загадкою

Стрілянина у Дніпрі: Мотив убивств все ще залишається загадкою

Укрінформ
Що відомо про трагедію, яка сталася  на території Південного машинобудівного заводу, хронологія подій

Сьогодні, 27 січня, близько 3:40 години ранку на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі солдат Нацгвардії розстріляв караул військовослужбовців. Від отриманих поранень на місці загинули четверо Нацгвардійців і цивільна жінка, ще п’ять осіб отримали поранення. Стрілець з автоматичною зброєю утік з місця злочину.  

Далі події розгортались дуже швидко. 

Правоохоронці одразу встановили, що до жахливого злочину може бути причетний Артемій Рябчук. Йому 21 рік, він з міста Ізмаїла Одеської області,  військовослужбовець Національної гвардії України. 

Аби затримати озброєного хлопця поліція ввела в дію спецоперацію “Сирена”. “Стрілка” шукали не лише у Дніпрі, а й у сусідніх областях. На місце події виїхало керівництво ДБР та Нацгвардії. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за п. 1 та п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство). 

О 9:30 поблизу міста Підгородне біля Дніпра Рябчука затримали. Як повідомили згодом у ДБР, він сам попросив випадкову жінку зателефонувати у поліцію та повідомити про його місцеперебування. 

Нацгвардія оприлюднила прізвища загиблих. Так, у результаті стрілянини загинули: старший лейтенант Буганов Олександр Олександрович (НГУ); молодший сержант Драган Олександр Олександрович  (НГУ); старший солдат Левківський Артем Володимирович  (НГУ); солдат Чернік Леонід Леонідович (НГУ); Лебединець Віра Сергіївна (контролер КПП, відомча воєнізована охорона).

Тим часом чотирьох постраждалих військових направили до Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова. Генеральний директор цієї лікарні Сергій Риженко повідомив, що оперували поранених протягом чотирьох годин. 

Найважчі поранення отримала 22-річна військова Жанна. 

“У неї проникне вогнепальне поранення черевної порожнини з виходом у спині та переломом хребта. Куля порізала тонкий та товстий кишківник. У черевній порожнині до 3 літрів крові… Неможливо передбачити, що буде далі. На виході куля перебила хребет. Стрілянина була з короткої дистанції", - сказав лікар.

Сергій Риженко
Сергій Риженко

25-річний військовий Ігор отримав важке поранення живота. Він залишається важким і зараз перебуває у відділенні реанімації політравми. Третій постраждалий - 22-річний Владислав - у нього вогнепальний перелом лівого стегна. Стан важкий, але ближчий до середнього. Проведено операцію, вилучено кулю.

І четвертий постраждалий – Денис, 19 років, старший солдат. У нього вогнепальне наскрізне поранення в область сідничного м'яза. Втрата крові невелика.

П’ятого військового з пораненням грудної клітини, стегна та плеча доставили до 16-ї лікарні. 

Військовослужбовці Національної гвардії України (НГУ) та поліціянти   прибули до КП “Дніпропетровська обласна станція переливання крові”, щоб здати кров для поранених внаслідок стрілянини у Дніпрі. Завтра, 28 січня сюди приїдуть ще 50 гвардійців. 

У мережі з’явилось відео затримання Рябчука, у якому він розповів, як вчинив злочин, чому вбив жінку та де саме сховав речі.

Депутатка ВР України Юлія Яцик повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці, що ймовірною причиною жахливої трагедії у Дніпрі могла бути помста. За її словами, кілька місяців тому Артемій Рябчук запобіг бійці між військовими, а після цього його назвали "стукачем" і знущались.

“Він спеціально чекав 2 місяці, щоб отримати автомат та помститись. Про вчинене не шкодує", - написала вона. 

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Проте радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, коментуючи інформацію про те, що Рябчук став жертвою нестатутних відносин, написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що хлопець не дуже схожий на жертву. 

«Сам Рябчук зростом 194 сантиметри і вагою понад 90 кг не дуже тягне на жертву. Він мав можливість доповісти своєму безпосередньому командиру про те, що він зазнає переслідувань, або командирові свого командира. Або зателефонувати на «гарячу лінію» НГУ, яка є на головній сторінці офіційного сайту. Міг нарешті піти у самоволку, але не розстрілювати 10 людей», - зауважив Геращенко.

Денис Монастирський
Денис Монастирський

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив, що за його наказом буде створено комісію з вивчення обставин, які могли призвести до таких дій. Також будуть вивчатися обставини проходження Артемієм Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї. За результатами роботи комісії будуть зроблені висновки, зокрема й кадрові. 

У ДБР відкрили кримінальну справу за попередньою кваліфікацією: недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України).

Микола Балан
Микола Балан

Командувач Національної гвардії України Микола Балан подав у відставку. За його словами, рапорт він написав сьогодні вранці. 

Уже ввечері стали відомі нові подробиці трагедії. Як виявилось, один із поранених Рябчуком бійців зміг підняти тривогу, інші - забарикадували кімнату відпочинку, не впустивши туди стрільця. 

У кімнаті, куди не зміг потрапити Рябчук, перебувало 8 беззбройних військовослужбовців. Загалом же варта, в день, коли сталась надзвичайна подія, налічувала 23 військових. З них п'ятеро несли службу на постах, решта перебували в спальних приміщеннях.

Наразі слідчі Державного бюро розслідувань повідомили Артемію Рябчуку про підозру у вбивстві,  дезертирстві та викраденні зброї. У суді для Рябчука проситимуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Ольга Звонарьова за матеріалами Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-