Цьогоріч у фаворі каберне

Цьогоріч у фаворі каберне

Укрінформ
У Мукачеві проходить легендарний винний фест “Червене вино”

Фестиваль, що започаткували в Мукачеві на Василя, цьогоріч проходить 26-й раз. Не проводили його тільки в 2020-му – через локдаун і червону зону, що не дозволила пити червоне вино. Гуляють у Мукачеві п'ять днів, закриття фестивалю - 16 січня, тоді ж називають найкраще вино та винороба року на Закарпатті.

Кореспондент Укрінформу побував на відкритті “Червеного вина”.

Цьогоріч епідемічна ситуація дозволила провести фест, але свято все одно відбувається з обмеженнями – пускають на погар вина тільки вакцинованих чи з негативним ПЛР-тестом, у фестивальному містечку чергує поліція, немає концертної програми на сцені, аби уникнути скупчень... Також на фесті порівняно менша кількість виноробів: у доковідні часи брали участь 40 виробників, цьогоріч на “Червеному вині” їх лише 22. Вартість дегустації не змінилася з допандемічних часів – погар вина стартує з 20 гривень, за пляшку правлять від 100-150 гривень, залежно від сорту напою. Продають сухі, напівсолодкі та десертні білі, червоні, розе, купажі та авторські вина.

Крафтове просекко
Крафтове просекко
Глінтвейн
Глінтвейн

Зі слів виноробів, найкращі цьогоріч – каберне та вина із трамінеру. На фесті працюють також гастролокації із традиційними стравами закарпатської (бограч, гурка, пікниця), а також вуличної кухні (шашлики, печена картопля, коліно, овочі гриль), печуть на жару також солодкі кюртош-колачі – вид традиційних угорських ласощів.

На фестивалі багато відвідувачів – місцевих і туристів – попри 10-градусний мороз. Люди кажуть, що скучили за фестивалем, за виноробами. Тут шукають улюблених майстрів вина і знайомляться з новими, дегустують вина та купують додому й на презент рідним і знайомим.

Кюртош-колач
Кюртош-колач

Дорогою до винних будиночків зустрічаю двох панів із повними пакунками пляшок вина. Це туристи з Калуша – Богдан та Ігор.

Богдан та Ігор з Калуша
Богдан та Ігор з Калуша

“Ми вперше на фестивалі, чули про нього раніше, але не випадало нагоди приїхати. Цьогоріч почули про “Червене вино” по радіо і приїхали. Перепробували дуже багато вина на фесті, зайшли до всіх виноробів. Купили те, що найбільш сподобалося – брали сухі вина, червоні та білі. Одна проблема – що не можна його пити на фесті, бо вино не п'ють у такий холод. То ми дегустували і накупили додому, – розказують туристи.

Біля будиночку винороба з Дерцена Руслана Ороса мукачівки Наталя та Ірина розповідають, що вже другий день на фестивалі дегустують вина.

Наталя та Ірина
Наталя та Ірина

“Учора куштували червоне, сьогодні біле. Мукачівці дуже скучили за улюбленим фестивалем, той онлайн, що був минулого року, – то не “Червене вино”. “Червене вино” – це спілкування з улюбленими виноробами за погарчиком вина. Ми знаємо своїх виноробів – от є Орос, Анталовський, Шош, Урста. Ми до них сюди і прийшли. Дуже шкода, що Шоша й Урсти цьогоріч немає на фестивалі”, – кажуть жінки.

Винороб із Дерцена (Мукачівська тергромада) Руслан Орос уже вісім років бере участь у фестивалі.

“Це традиція, яку не хочеться порушувати. Крім того, останні 4-5 років підряд я був зі своїми винами на сцені між переможцями і цього року також маю хороші вина, цікаво – що про них скаже професійне журі. Ну, і багато гостей, клієнтів, які мене шукають на фестивалі й хочуть бачити, дзвонять заздалегідь. Тому я тут ще й заради них. Ще цьогоріч так склалося, що з угорських виноробів, з Берегівщини, жоден не бере участь у мукачівському фестивалі – може, пандемія, може, морози (для вина зовсім не корисно). Тому я, як угорський винороб із Мукачівського району, вирішив підтримати фестиваль”, – каже Руслан Орос.

Руслан Орос
Руслан Орос

Винороб також відмічає, що головне враження – люди скучили за Червеним вином, за фестивалями, загалом, за спілкуванням.

А іще – що змінився попит на вина.

“Раніше на фестивалі усі запитували і найбільше продавалося солодких та напівсолодких вин. У співвідношенні до сухих це було 70% на 30%. Зараз ситуація змінилася до 50-50%, більше просять сухих вин, особливо молодь. Це дуже правильно, бо в Європі п'ють переважно сухі вина. Це говорить, що й у нас формується культура вина”, – каже Орос.

Радник мукачівського міського голови з питань туризму Олександр Шершун зазначає, що на Закарпатті нині з доковідних винних фестивалів – “Червене вино” в Мукачеві та “Божоле” в Ужгороді – єдині, які вижили.

Олександр Шершун
Олександр Шершун

“Я відкрив список малих винних фестивалів по країні й здивувався: все востаннє проводилося в 2019-му році, нема ніяких анонсів на 2022-ий рік. Організаторів лякають ризики та обмеження пандемії. Для нас також було ризиковано проводити фест, адже торік якраз у цей час на Закарпатті погіршувалася ситуація з коронавірусом, ми входили в “червону” зону. І цьогоріч нам теж прогнозували, що в другій половині січня буде локдаун. Але ми ризикнули. І зараз працюємо з обмеженнями – на фесті потрібно мати свідоцтво про вакцинацію чи негативний ПЛР-тест, це перевіряє поліція, також ми обмежили вхід до парку під час фесту, додатково перевіряють заклади харчування. До речі, тому ж відмовилися й від вечірніх концертів, бо це би викликало скупчення людей”, – розповідає Шершун.

Він також зазначає, що фест вирішили провести будь-що, щоб не втратити одну із фішок Мукачева.

“Ми знизили оплату для учасників “Червеного вина” – до рівня 2017 року, аби залучити більше виноробів. Хотіли хоча б наполовину заповнити будинки, відгукнулося 22 винороби, хоча будиночків 40. Та навіть ця кількість дає нам право називатися найбільшим винним фестом Закарпаття. Більшість, десь 70% виноробів на фестивалі – із Мукачева та Мукачівщини. Тобто фестиваль повернувся до витоків. “Червене вино” в середині 1990-х починалося в центрі міста з того, що місцеві винороби продавали домашнє вино на табуретках і колядували. Зараз вино продають у будиночках, а колядують на сцені поряд”, – каже Шершун.

Винороб із відвідувачами
Винороб із відвідувачами

Також він розповів, що наступного року концепцію найстарішого винного фестивалю планують змінити.

“Ринок фестивалів на Закарпатті після ковіду змінився. У 2016-18 роках ми мали постійний хаотичний ріст фестивалів, їх була купа, та 80% з них – “одноденки”. Проблема – в якості, я би заборонив називати фестивалем подію, яка проводиться тільки один рік. Тому ми мінятимемо підхід до організації “Червеного вина” наступного року. Плануємо проводити дегустацію вин і визначення найкращих виноробів заздалегідь, тоді за результатами конкурсу винороб, який матиме найбільше нагород, зможе не платити за будиночки. Буде вирахуваний коефіцієнт пониження плати за участь у фестивалі за золоті, срібні та бронзові медалі, які зберуть вина.

Винороб Іван Муха
Винороб Іван Муха

Також планується, що основним організатором “Червеного вина” надалі буде Спілка приватних виноробів, а не місто.

Як уже повідомив Укрінформ, у Мукачеві названо напій, який переміг у конкурсі виноробів фестивалю "Червене вино 2022". Журі нагородило "Великою золотою медаллю" вино "Мерло" виробника Василя Анталовського.

“Червене вино” в Мукачеві є найстарішим фестивалем Закарпаття, проводять фест 26 років поспіль із 1996-го. Кілька років тому змінили локацію фестивалю – перенесли її з центру міста до парку на набережній Латориці. На фест з'їжджаються закарпатські винороби, в межах події проводять конкурс на найкраще вино року та найкращого винороба. Цьогоріч фестиваль проходить із 12 по 16 січня.

Тетяна Когутич, Мукачево

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-