Закарпаття: пік паводку минув

Закарпаття: пік паводку минув

Укрінформ
Найтрагічнішим наслідком стихійного лиха стало зникнення 13-річного підлітка

У Закарпатській області 5 січня через різке потепління та інтенсивні опади сталося підняття ґрунтових вод. Унаслідок цього у п'яти районах області були підтоплені ділянки низки доріг місцевого значення, а також дворогосподарства й інші об'єкти. Утім, наразі синоптики повідомляють про те, що пік паводку вже минув.

«Інтенсивність опадів і рівень води знизилися, тож зараз тривають роботи із запобігання спуску паводкової хвилі до низинних районів», – зазначив на брифінгу в Закарпатській ОДА в.о. начальника управління цивільного захисту Закарпатської ОДА Василь Переганець

Фото: Закарпатська ОДА
Фото: Закарпатська ОДА

Зараз відомо про підтоплення 324 дворогосподарств, 11 житлових будинків, 1 закладу охорони здоров’я, 1 освітнього осередку та понад 300 сільськогосподарських угідь. Негода підтопила дороги державного значення Н-09 Львів–Самбір–Ужгород, Р-21 Долина–Хуст, дороги місцевого та комунального значення, підпірні стінки, мости. На автошляхах, де рух був призупинений, проїзд учора відновили. На дорозі Великі Ком'яти - Вилок уже дозволили рух великовагового транспорту, рух для легкових авто поки не відновили.

Фото:  Viktor Pavlysh
Фото: Viktor Pavlysh

“Причиною паводку стало те, що в гірській частині області ми мали значне накопичення снігу – йдеться про 700 мільйонів тонн. Різке потепління та опади у вигляді дощу призвели до паводку. Утім, Закарпаттю пощастило, що температура піднялася лише до +8-10 градусів за Цельсієм, у той час як у Європі вона піднялася до +15. Це дало нам шанси обійти ситуацію без критичних наслідків”, – зазначив начальник Закарпатського гідрометцентру Василь Манівчук.

Фото: Viktor Pavlysh
Фото: Viktor Pavlysh

За його словами, у період із 4 по 5 січня на Закарпатті відбулося змивання снігу, 339 мільйонів кубометрів води – це та вода, яка зійшла зі снігом, додав він. Також у цей час в області випала подекуди місячна норма дощу, проте інтенсивність опадів була рівномірною по всій області, це створило спокійне формування паводкової хвилі, підкреслив начальник Закарпатського гідрометцентру.

Фото: Viktor Pavlysh
Фото: Viktor Pavlysh

Наразі, за словами Манівчука, у горах іще лишається велика кількість снігу, це несе певні ризики в подальшому часі для Закарпаття. Утім ситуація стабілізувалася – опади в області припинилися, вони подекуди перейдуть у мокрий сніг та сніг. Зараз паводкова хвиля проходить в низинних регіонах Закарпаття.

Фото: ДСНС України
Фото: ДСНС України

Станом на 12.00 6 січня дорожній рух залишався ускладненим на двох ділянках доріг Закарпаття. Ідеться про відрізок автошляху неподалік Великої Копані, що на Берегівщині, та у межах села Рокосово Хустського району. У межах села Рокосово ускладненим лишався відрізок дороги Мукачево–Рогатин–Львів, у Берегівському районі – між населеними пунктами Великі Ком’яти та Шаланки.

Найтрагічнішим наслідком паводку стало зникнення 13-річного підлітка Богдана Щерби, якого понесло течією ріки.

Як повідомили в поліції, вчора, близько 21:30, до поліції Рахова надійшло повідомлення про зникнення 13-річного жителя селища Кобилецька Поляна. Прибувши за викликом, поліцейські з’ясували, що хлопчик протягом 2 днів проживав у будиночку лісника та допомагав 24-річному сусідові заготовляти дрова на зиму. Коли хлопець із чоловіком поверталися з лісу додому, їхня підвода з’їхала до річки. Стрімкий потік води почав розбивати підводу, в результаті чого місцеві жителі опинилися у водоймі.

Після цього 24-річний чоловік доплив до берега, а хлопчик зник у воді. Спершу чоловік намагався самотужки розшукати малолітнього, однак, коли пошуки не дали результатів, звернувся до лісника, який і повідомив про подію екстрені служби.

Наразі пошуки дитини тривають.

У ДСНС повідомили, що 6 сiчня на Тисі біля Вилока продовжиться пiдвищення рiвнiв води на 0,3-0,6 м з виходом води на заплаву (І рівень небезпеки – жовтий).

6-7 сiчня на Тисі біля поста Чоп продовжиться добiгання високої хвилi паводку з пiдвищенням рівнів води на 2,5-3,0 м з виходом води на заплаву (І рівень небезпеки – жовтий).

Фото: ДСНС України
Фото: ДСНС України

6-7 січня на Латориці біля Чопа, внаслідок добігання води паводкової хвилі, продовжиться підвищення рівня води на 2,0-2,5 м, з виходом води на заплаву та можливим початковим затопленням дороги М.Геївці-Тисянка Ужгородського району Закарпатської області (ІІ рівень небезпеки – помаранчевий).

Укрінформ

Перше фото: ДСНС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-