Ветерани АТО прикували себе до скелі на акції проти затоплення острова Гардовий

Ветерани АТО прикували себе до скелі на акції проти затоплення острова Гардовий

Фото, відео
Укрінформ
На Миколаївщині учасники війни на сході України, які втратили кінцівки, прикували себе до скелі на знак протесту проти підняття рівня Олександрівського водосховища і затоплення острова Гардовий.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив один з організаторів акції, голова Миколаївської ГО "Асоціація учасників та інвалідів АТО» Ілля Шполянський.

«На острові Гардовий, який знаходиться на території Нацпарку "Бузький гард", наша організація разом з Національним корпусом та всіма небайдужими проводить акцію "Мене не вбив російський солдат, мене вбиває Енергоатом". 21 квітня три ветерани АТО, які втратили на російсько-українській війні кінцівки, прикували себе ланцюгами до острова. Це ексзаступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко, керівник штабу “Протидія затопленню Бузького гарду” Олег Кравець та кавалер відзнаки “За пролиту кров” 1 ступеня Олександр Кротик», - розповів Шполянський.

На Миколаївщині учасники АТО прикували себе ланцюгами до скелі, протестуючи проти затоплення острова Гардовий / Фото: novosti-n.org

За його словами, таким чином вони хочуть попередити чиновників з Енергоатому, що ветеранська та екологічна спільнота Миколаївщини не допустить затоплення острова.

Варто зазначити, що їхнє обурення викликало повідомлення про те, що НАЕК «Енергоатом» разом з ЮУ АЕС оголосив громадські обговорення проєкту добудови Ташлицької ГАЕС, який передбачає підняття рівня Олександрівського водосховища ще на 6 м - до 20,7 м. Причому, це зароблено саме зараз, під час карантину, який забороняє масові заходи і збори людей.

Читайте також: Більшість блоків українських АЕС можуть працювати ще 60 років - Енергоатом

На думку фахівців, якщо це станеться, то вода затопить і знищить острів, який має неповторний живописний ландшафт й унікальні рослини, чимало з яких занесено до Червоної книги. Крім того, це місце має національно-історичну цінність, адже пов’язане з епохою українського козацтва. Тут був центр Буго-Гардівської паланки Війська Запорозького.

Наразі ця територія є пам'ятником культури національного значення і частиною регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя».

Варто зауважити, що ідея підняття рівня Олександрівського водосховища не нова. Атомники вже багато років намагаються це зробити, але щоразу стикаються з опором громадськості.

На думку атомників, добудова Ташлицької ГАЕС стане кроком до енергетичної незалежності країни. Адже після завершення її будівництва Україна щороку додатково отримуватиме 570,5 млн кВт/год електроенергії. Крім того, головним призначенням ГАЕС є стабілізація роботи енергосистеми та пом’якшення наслідків збільшення частки відновлювальної (сонячної та вітрової) енергетики у її складі.

Щодо нинішньої акції ветеранів, то у розповсюдженій заяві ВП ЮУАЕС зазначається, що, мовляв, «воїни АТО піддалися провокаціям, брехні та стали живою зброєю в руках політичних ділків та аферистів, чиї інтереси не мають нічого спільного із захистом довкілля та історії".

Стосовно остаточного рішення про заповнення Олександрівського водосховища, то його прийматиме Верховна Рада України, і це буде зроблено з дотриманням усіх законодавчих норм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-