На Хортиці випустили на волю понад 700 червонокнижних кажанів

На Хортиці випустили на волю понад 700 червонокнижних кажанів

Фото, відео
Укрінформ
У Запоріжжі на острові Хортиця на волю випустили понад 700 червонокнижних кажанів, яких врятували волонтери.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Традиційно навесні, з настанням тепла, волонтери центру реабілітації лиликоподібних Фельдман екопарк випускають на волю кажанів. Їх збирали упродовж 7 місяців. Знаходили тварин у дитячих садках, школах, реабілітаційних центрах, притулках, будівлі апеляційного суду, обласного управління ДСНС, РАЦС і навіть у черевику психолога. Кожна мишка має свою історію.

"Все здорові й окільцьовані. Вони зимували в центрі рукокрилих - Фельдман екопарк. Це єдиний центр реабілітації кажанів в Україні. Ще не всі тварини, яких ми врятували, можуть повернутися на волю. Тому випускаємо понад 700, інших відпустимо згодом", - розповідає волонтер центру лиликоподібних, зоозахисниця Олеся Кулик.

Читайте також: В Україні оновили список червонокнижних рослин

Кажан має вагу від 5 до 22 грамів, упродовж літа він з'їдає до 1 кг комах. В Україні ці тварини занесені до Червоної книги.

Вперше масово випускати на волю лиликоподібних у Запоріжжі розпочали в 2018 році. До карантину в "мишачому випускному" могли брати участь всі охочі. Запорожці приїжджали на Хортицю сім'ями, проте в цьому році "випускний" пройшов у вузькому колі, із запрошених - волонтери, журналісти та співробітники Національного заповідника Хортиця.

На волю випустили такі види як "вечірниця дозірна", "нетопир білосмугий" і рідкісний вид "вухань австрійський".

Читайте також: Новонароджених шимпанзе вже можна побачити у харківському екопарку

Волонтери брали кожну тварину щільними рукавичками, спочатку мишці потрібно дати попити, потім закласти до рота їжу й декілька секунд зачекати, поки вона "збадьориться" і злетить.

"Якщо знайшли рукокрилі, потрібно звернутися до волонтерів. Важливо, щоб взимку миші не розігрілися, інакше втратять запас жиру, який вони накопичили восени. Ми окільцьовуємо кожну мишку. На спеціальному кільці є номер і зазначений центр закільцьовування, щоби відстежувати їхню міграцію і термін життя", - говорить керівник центру реабілітації кажанів Фельдман екопарк Антон Влащенко.

Деякі лиликоподібні зимують поодинці, інші ж - колоніями. В Україні живуть понад 20 видів кажанів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-