В Ужгороді відзначили річницю Карпатської України

В Ужгороді відзначили річницю Карпатської України

Фото
Укрінформ
В Ужгороді покладанням квітів до пам'ятника Августину Волошину відзначили 82-у річницю з дня проголошення Карпатської України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють у Фейсбуці Ужгородської міської ради.

Пам'ять Президента Карпатської України вшанували голова Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Полосков, голова Закарпатської облради Олексій Петров та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

Як повідомлялося, Карпатська Україна – офіційна назва автономної Української республіки у складі Чехо-Словаччини в 1938-1939 і Української незалежної держави на Закарпатті в березні 1939.

Незалежність Карпатської України була проголошена в ніч з 14 на 15 березня на засіданні Сойму в Хусті. Прийнята парламентом конституція Карпатської України визначила назву держави - Карпатська Україна, державний устрій - президентська республіка, державна мова - українська. Водночас були визначені державний герб (ведмідь на лівому червоному півполі й чотири сині та три жовті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі), Державний прапор - жовто-блакитний стяг і гімн - пісня «Ще не вмерла Україна». Президентом Карпатської України було обрано Августина Волошина.

Уже за день держава перестала існувати, після бою на Красному полі поблизу Хуста. Там регулярним частинам угорської армії протистояло кілька сотень вояків Карпатської Січі, озброєних легкими кулеметами, гвинтівками, ручними гранатами та пістолетами. В бою на Красному полі загинули близько 230 українських січовиків і добровольців, переважно семінаристів та пластунів.

Через кілька днів,18 березня, Карпатська Україна була повністю окупована угорськими військами.

Фото: Ужгородська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-