Режисер Леонід Павловський оголосив голодування

Режисер Леонід Павловський оголосив голодування

Укрінформ
Одеський кінорежисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Леонід Павловський 15 жовтня оголосив голодування і вимагає міжнародного аудиту діяльності інвестора Одеської кіностудії.

Про це Павловський повідомив у Facebook.

"Я, Павловський Леонід Ілліч, кінорежисер-постановник, Заслужений діяч мистецтв України, повідомляю, що з 15 жовтня розпочинаю голодування на знак протесту проти того, що півтора десятиріччя коїться з перлиною українського національного мистецтва – Одеською кіностудією художніх фільмів. Метою цієї акції ставлю примушення до скликання міжнародної об'єктивної комісії з розслідування злочинів, що були скоєні під час акціонування студії та у всі подальші роки, спрямовані на знищення ОКХФ за схемою акціонування – банкрутство – приватизація, для подальшого продажу території та майна колишнього успішного підприємства", - написав Павловський.

Він наголосив, що Фонд державного майна неодноразово вказував "на протиправні дії керівництва студії та невиконання інвестиційних зобов’язань інвестором".

Читайте також: Закон про приватизацію держпідприємств пішов на підпис Президенту

Кінорежисер нагадав, що в 2004 році вже оголошував голодування, коли попри заборону, згідно з Конституцією, зміни форм власності держпідприємств культури та мистецтва було розпочато протиправне акціонування кіностудії. "Тоді міністр культури Юрій Богуцький пообіцяв припинити ці заходи та ініціювати надання Одеській кіностудії звання «Національна», що унеможливило б знищення студії... П’ятнадцять років тому ... я погодився призупинити голодування, залишаючи за собою право відновити її, якщо стан не покращиться. З тої пори становище студії дійшло до краю", - заявив режисер.

Кінорежисер запропонував "належним чином провести неупереджений, об’єктивний аналіз п’ятнадцятирічної діяльності ЗАТ та ПАТ «Одеська кіностудія» та зробити не демагогічні, а об’єктивні висновки з організаційними наслідками".

Як повідомляв Укрінформ, у 2011 році Верховна Рада ухвалила закон "Про заборону приватизації, відчуження, передачі в заставу та внесення до статутних капіталів господарських товариств усіх форм власності пакета акцій, що належить державі у статутному капіталі Закритого акціонерного товариства "Одеська кіностудія".

Проте, 3 жовтня 2019 року ВР ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (проєкт № 0896) у другому читанні та в цілому. Як пояснила заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, у ньому визначено поняття та особливості правового статусу державних кіностудій. Зокрема, якщо інвестор захоче приватизувати кіностудію, він повинен мати чітку програму її розвитку, не може змінити профільну діяльність і цільове призначення кіностудії на проєкт власності чи користування земельних ділянок протягом 20 років.

У прикінцевих положеннях документа закріплено норму про скасування закону про заборону приватизації ЗАТ «Одеська кіностудія». Закон передано для підписання Президенту України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-