Журналістка з Черкащини заявляє про погрози голови райради — НСЖУ

Журналістка з Черкащини заявляє про погрози голови райради — НСЖУ

Укрінформ
Головний редактор тальнівської газети "Новий дзвін" (Черкаська область) Анна Драгун заявляє, що протягом останніх шести місяців на її адресу надходили погрози від місцевої голови районної ради.

Про це повідомляє у середу, 9 жовтня, пресслужба Національної спілки журналістів України.

Як розповіла Драгун, отримувати погрози на свою адресу від голови Тальнівської райради Валентини Любомської вона почала через низку публікацій щодо діяльності посадовиці. Перша погроза, за словами журналістки, була в травні 2019 року. Тоді на її мобільний від Любомської надійшло повідомлення: "Ти і твої діти пожнете те, що ти сієш".

"Але на той момент надто серйозно перейматися такими погрозами не стала. Захвилювалася після сесії районної ради, що відбулася в серпні, на якій я також була присутня як журналіст. Тоді Валентина Любомська попросила в депутатів слово і з трибуни почала публічно обливати мене брудом, погрожувати, ображати. Зокрема, тоді з її уст пролунала фраза, що мені ще раніше потрібно було "дати по зубах", - зазначила Драгун у коментарі НСЖУ.

Вона також навела цитату голови райради, яку і сприйняла як погрозу: "Треба було по зубах дати ще зразу! Шановні мої! Я не буду відповідати на ніякі ваші запитання. Ви цього не гідні, але я хочу вам сказати, що присутність ваша у цьому залі недопустима. Бо ви не гідні бути присутніми серед нас, серед нормальних порядних людей".

Після цього журналістка звернулася до поліції із відповідною заявою, надавши всі потрібні докази: фото повідомлень, що надійшли на телефон, відео із сесії райради.

Читайте також: Напади, погрози, заборони: в ОБСЄ назвали основні загрози для журналістів

"Проте справа так і не зрушила з місця: правоохоронці за два тижні від дня подання заяви не спромоглися навіть зустрітися із пані Любомською, аби з’ясувати в неї, чи справді погрози мали місце. А саме тому змушена була звернутися до суду, аби той зобов’язав поліцію зайнятися розслідуванням", - повідомила Драгун.

Відтак, 16 вересня Тальнівський районний суд Черкаської області ухвалив: "Зобов’язати уповноважену службову особу на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань Тальнівського відділення поліції Звенигородського відділу поліції ГУНП внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням про злочин, передбачений ст. 345-1 КК України, за заявою Драгун Анни Володимирівни та розпочати досудове слідство за вказаним фактом".

За словами журналістки, 25 вересня до ЄРДР було внесено відомості по цій справі.

Зі свого боку, в коментарі НСЖУ голова Тальнівської райради Валентина Любомська розповіла, що її слова, сказані на сесії райради, були сприйняті неправильно й некоректно – витягнуті з контексту і перекручені.

"В інтернет-виданні..., де працює Анна Драгун, неодноразово публікувалися наклепницькі, непорядні статті щодо мене й моєї роботи, де постійно перекручувалися факти, і навіть було опубліковано фейкове фото, оброблене у фотошопі, де я показую дулю. Як на мене, така поведінка журналістів неприпустима й непорядна. Тому й звернулася на сесії до всіх присутніх і журналістів "Нового Дзвону", зокрема, де закликала до людяності й порядності, адже мене такі публікації ображають і дискредитують в очах колег. Щодо фрази "дати по зубах", то її я сказала не в прямому значені, а переносному, тобто дати відсіч через постійні наклепи на мене та публікації. Є відповідна стенограма сесії районної ради, де все чітко записано, і якщо вчитатися в текст, то стає зрозуміло, що про фізичну розправу мова не йшла", - наголосила Любомська.

Вона стверджує, що статті у виданнях, де головним редактором є Драгун, публікуються "з вказівки певних людей", що причетні до газети, зокрема мова йде про фінансування видання.

Секретар НСЖУ медіаюрист Валерій Макеєв зазначив, що журналістці надається фахова допомога адвоката, який обрав правильний спосіб захисту права – звернення зі скаргою щодо бездіяльності поліції саме до суду.

"НСЖУ засуджує будь-які способи агресії проти журналіста та закликає керівництво Тальнівського відділення поліції Звенигородського відділення поліції ГУ НП в Черкаській області здійснити всі належні заходи щодо захисту прав та інтересів заявника – журналістки Драгун. Враховуючи агресивну риторику, яка містить ознаки погроз на адресу Драгун, вважаємо за необхідне рекомендувати заявниці звернутися із клопотанням до суду щодо надання персональної державної охорони для заявниці на період досудового слідства", - підсумував Макеєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-