Мешканцям Кременчука перекривають газ, аби ввести нову послугу

Мешканцям Кременчука перекривають газ, аби ввести нову послугу

Укрінформ
7 серпня Кременчуцька міськрада зібрала екстрене засідання комісії з питань техніко-економічної безпеки та надзвичайних ситуацій, аби обговорити безпідставне відключення ПрАТ «Кременчукгаз» об’єктів житлового фонду.

Про це повідомляють місцеві інтренет-видання «Кременчуцька газета» та «КременчукToday».

«Перші відключення від газу в багатоповерхових будинках  були застосовані ПрАТ «Кременчукгаз» 8 липня. Відтоді газовики відключали оселі жителів від природного газу більше ніж у 10 об’єктах  житлового фонду. Зараз у службі «1563» на обліку перебуває 7 будинків, у яких  відключено газопостачання: у двох будинках повністю, в інших - по стояках» - поінформував керівник відділу оперативного контролю за станом у місті Юрій Войтенко.

Як зазначали інші учасники засідання, представники монополіста перекривають газові вентилі без попереджень, під надуманими приводами. Пояснюють проведенням технічних перевірок газових приладів, лічильників або ж ліквідацією аварійних ситуацій на мережах. І не подають «блакитного палива», доки мешканці не підпишуть додаткових договорів на обслуговування будинкових мереж газопостачання. Хоча  єдиною підставою для відключення може стати аварійна ситуація на газових мережах або приладах газу. В інших випадках такі дії є протиправними.

«Те, що відбувається, це проблема не тільки Кременчука, а всієї України. Чому так? По-перше, до 2016 року позиція обслуговування внутрішньобудинкових мереж була закладена в тариф, який оплачувало населення, і оператор газової розподільної мережі виконував ці роботи. Потім НКРЕКП незрозуміло з яких причин викреслила цю складову з тарифу. І на сьогодні внутрішньобудинкові мережі практично не обслуговуються оператором ГРМ, оскільки це не закладено в тариф», - пояснив віце-мер Валерій Декусар.

За словами головного юриста міськвиконкому Валерія Мірошниченка, чинне законодавство не визначає механізму укладення договорів утримання та експлуатації газових систем безпосередньо з управителем. От цією прогалиною і користуються представники газової компанії.

Читайте також: Газ для українців може подешевшати. Гривень на 900

Отже, монополіст, аби укласти договори на обслуговування газових мереж, удався до шантажу, замість того, щоб роз’яснити проблему своїм абонентам. Між іншим, нова послуга обійдеться споживачам усього в 5 додаткових гривень на місяць.

Обурені такими діями газовиків, 6 серпня кременчужани вийшли з протестом на центральну вулицю Київську, вдавшись до її перекриття.  І це спрацювало: ситуацією перейнявся перший заступник міського голови Володимир Пелипенко, який зараз тимчасово виконує обов’язки мера. Він заявив, що дії посадових осіб мають ознаки шахрайства, самоуправства і зловживання службовим становищем.

Тепер міськвиконком звернеться до Національної поліції, СБУ, Генпрокуратури, НКРЕКП, аби вони надали юридичну оцінку діям посадових осіб «Кременчукгазу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-