Презентація загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість»

Презентація загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість»

Укрінформ
30 квітня, 11:00 - презентація результатів другої хвилі загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість».

Організатор: Школа політичної аналітики НаУКМА.

Спікери: Максим Яковлєв - директор Школи політичної аналітики НаУКМА; Анна Осипчук - наукова директорка Школи політичної аналітики НаУКМА; Антон Суслов - аналітик Школи політичної аналітики НаУКМА; Онисія Синюк - правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA. 

Під час заходу спікери не лише поділяться отриманими даними, але й своїми інтерпретаціями щодо таких питань:

  • Чи довіряють українці співгромадянам?
  • Яке в Україні ставлення до ВПО, тих, хто виїхав за кордон, а також тих, хто залишився на окупованих з 2014-го або 2022 років територіях?
  • Коли мають бути перші місцеві вибори на деокупованих територіях та чи мають бути обмежені чиїсь виборчі права?
  • Яким має бути статус Криму та яку роль на деокупованому півострові мають відігравати кримські татари?
  • Якою має бути відповідальність за роботу в окупаційних органах влади?

Проєкт втілюється Школою політичної аналітики НаУКМА за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Додаткова інформація за тел.: +380 (97) 067 35 17 (Вероніка Віноградова, менеджерка з комунікацій). 

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація на захід за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Близько 37% українців позитивно ставиться до російськомовних громадян України – опитування

До російськомовних громадян України 37% респондентів ставляться позитивно або дуже позитивно, 42% – нейтрально, 20% – негативно або дуже негативно.

Про це повідомила наукова директорка Школи політичної аналітики НаУКМА Анна Осипчук під час презентації в Укрінформі результатів другої хвилі загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість».

«14% респондентів ставляться дуже позитивно до російськомовних громадян України, 23% – позитивно, 42% – нейтрально, 13% – негативно, 7% – дуже негативно», – сказала Осипчук.

Окрім того, 29% опитаних дуже позитивно ставляться до внутрішньо переміщених українців, які покинули свої домівки і живуть в іншому місті в Україні, 39% – ставляться позитивно, 27% – ставляться нейтрально, 2% – негативно, 1% – дуже негативно.

Також за результатами опитування, 9% респондентів ставляться дуже позитивно до українців, які виїхали з України після початку війни і зараз перебувають за кордоном, 24% – позитивно, 52% – нейтрально, 9% – негативно, 4% – дуже негативно.

8% людей ставляться дуже позитивно до українців, які опинилися на тимчасово окупованій території після 24 лютого 2022 року і досі там проживають, 25% – дуже позитивно, 51% – нейтрально, 10% – негативно, 3% – дуже негативно.

5% опитаних ставляться дуже позитивно до українців, які опинилися на тимчасово окупованій території з 2014 року і досі там проживають, 16% – позитивно, 52% – нейтрально, 17% – негативно, 7% – дуже негативно.

«Результати показують кардинальну зміну ставлення і розкол, який зріє щодо тих українців, які виїхали за кордон і не повернулися. Це те, з цим потрібно працювати», – зазначила Осипчук.

Вона також повідомила, що 95% опитаних вважають, що зараз важливо допомагати один одному. 41% вважають, що більшості людей у нашій країні можна довіряти, 38% – погоджуються з цим наполовину, 24% – не погоджуються.

38% респондентів вважають, що мешканці інших регіонів України відрізняються від мешканців їх регіону, 27% – погоджуються наполовину, 34% – не згодні. 26% українців вважають, що зараз такі часи, що кожен сам за себе, 24% – згодні з цим наполовину, 49% – не згодні.

Аудиторією, яка взяла участь в опитуванні, є населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Загалом було опитано 2005 респондентів методом СATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера).

Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,2%.

Терміни проведення опитування - 11-16 березня 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, понад 50% українців вважають, що прості люди краще за політиків знають, що і як робити в державі та суспільстві.

Опитування: До громадян Росії негативно ставляться 74% українців, Білорусі - 33%

За результатами опитування, 74% українців ставляться негативно або дуже негативно до громадян Росії, 33% – до громадян Білорусі загалом, 53% українців ставляться позитивно до росіян, які своїми діями виступають проти війни, 60% - до білорусів, які не підтримують війну.

Про це повідомив директор Школи політичної аналітики НаУКМА Максим Яковлєв під час презентації в Укрінформі результатів другої хвилі загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість».

«20% опитаних ставляться дуже позитивно до громадян Білорусі, які своїми діями виступають проти війни, 40% – позитивно, 26% – нейтрально, 6% – негативно, 6% – дуже негативно», – сказав Яковлєв.

Також, за результатами опитування, 3% українців дуже позитивно ставляться до громадян Білорусі загалом, 13% – позитивно, 49% – нейтрально, 21% – негативно, 12% – дуже негативно.

16% опитаних дуже позитивно ставляться до громадян Росії, які своїми діями виступають проти війни, 37% – позитивно, 31% – нейтрально, 7% – негативно, 7% – дуже негативно.

1% українців ставиться дуже позитивно до громадян Росії загалом, 3% – позитивно, 20% – нейтрально, 28% – негативно, 46% – дуже негативно.

Також Яковлєв навів статистику щодо ставлення до громадян Росії загалом по регіонах України. Так, 1,8% опитаних із заходу України дуже позитивно ставляться до громадян Росії, 2,3% – позитивно, 18,7% – нейтрально, 28% – скоріше негативно, 48,6% – дуже негативно.

0,8% опитаних із центру України дуже позитивно ставляться до громадян Росії, 1,8% – позитивно, 20,4% – нейтрально, 29,5% – скоріше негативно, 46,4% – дуже негативно.

0,4% респондентів із півдня України дуже позитивно ставляться до громадян Росії, 4% – позитивно, 21,8% – нейтрально, 25,2% – скоріше негативно, 46,3% – дуже негативно.

0,6% мешканців Києва дуже позитивно ставляться до громадян Росії, 1,7% – позитивно, 13,9% – нейтрально, 38,3% – скоріше негативно, 43,3% – дуже негативно.

3,9% опитаних із сходу України дуже позитивно ставляться до громадян Росії, 5,9% – позитивно, 24% – нейтрально, 26,9% – скоріше негативно, 38,2% – дуже негативно.

Аудиторією, яка взяла участь в опитуванні, є населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Загалом було опитано 2005 респондентів методом СATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера).

Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,2%.

Терміни проведення 11-16 березня 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, понад 60% українців готові йти воювати за свою країну, що майже удвічі більше за тих, хто не готовий.

Майже 60% українців вважають, що всі у Росії однаковою мірою відповідальні за війну - опитування

56% українців вважають, що російський народ, російські еліти і президент РФ Володимир Путін однаковою мірою відповідальні за розв'язання повномасштабної війни проти України.

Про це повідомив директор Школи політичної аналітики НаУКМА Максим Яковлєв під час презентації в Укрінформі результатів другої хвилі загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість».

Водночас 19% респондентів вважають, що винен особисто президент РФ Володимир Путін; 16% назвали винними російські еліти; 3% – російський народ, 4% – інше, 2% – важко відповісти.

Також опитування показало, що 34% українців цілком згодні з твердженням, що «росіяни, які активно допомагають українцям (всередині Росії або за кордоном), меншою мірою відповідальні за війну»; 22% – згодні, 20% – згодні наполовину, 7% – не згодні, 15% – зовсім не згодні.

Крім того, згідно з результатами опитування, 35% українців цілком згодні з твердженням, що «"хороші росіяни" – це ті, хто не підтримує війну, натомість підтримує Україну», 18% – згодні, 19% – згодні наполовину, 6% – не згодні, 20% – зовсім не згодні.

34% опитаних цілком згодні з тим, що українцям за кордоном не варто брати участі у спільних заходах навіть з тими росіянами, які виступають проти війни, 14% – згодні, 21% – згодні наполовину, 11% – не згодні, 16% – зовсім не згодні.

Опитування було проведено соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення ГО «Школа політичної аналітики» 11-16 березня 2024 року в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Загалом опитано 2005 респондентів віком від 18 років методом СATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,2%.

Близько 67% українців вважають, що Крим після деокупації повинен мати автономію – опитування

За надання Криму після деокупації автономії, як це було до 2014 року, виступають 47% українців, ще 20% переконані, що півострів повинен мати кримськотатарську автономію.

Про це повідомив аналітик Школи політичної аналітики НаУКМА Антон Суслов під час презентації в Укрінформі результатів другої хвилі загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість».

«47% українців вважають, що Крим після деокупації повинен мати автономію, як це було до 2014 року, 20% – кримськотатарську автономію, 27% – вважають, що це має бути звичайна область без особливого статусу, 5% – важко відповісти, 1% – інше», – сказав Суслов.

Також за результатами опитування 43% українців повністю згодні з твердженням, що кримські татари повинні отримати окреме представництво (квоту) в місцевій раді Криму, 14% – згодні, 17% – і згодні, і не згодні, 4% – не згодні, 10% зовсім не згодні, 12% – важко відповісти.

Опитування було проведене соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення ГО «Школа політичної аналітики» 11-16 березня 2024 року в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Загалом опитано 2005 респондентів віком від 18 років методом СATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,2%.

Як повідомляв Укрінформ, майже 50% респондентів вважають, що українці, які з 2014 року лишаються в Криму, є заручниками складних життєвих обставин.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-