Розробка політик реінтеграції деокупованих територій

Розробка політик реінтеграції деокупованих територій

Укрінформ
16 квітня, 11:00 - презентація та обговорення результатів експертної дискусії «Розробка політик реінтеграції».

Організатор: Школа політичної аналітики НаУКМА.

Спікери: Анна Осипчук - наукова директорка Школи політичної аналітики НаУКМА; Антон Суслов - аналітик Школи політичної аналітики НаУКМА; Олег Сабура - аналітик Школи політичної аналітики НаУКМА; Неллі Яковлєва - народна депутатка України; Юлія Каплан - аналітикиня в Центрі громадських ініціатив «Ідеї змін»; Віра Пасішнюк - керівниця програми «Близькі», Українська Волонтерська Служба; Ярослав Таранець - правовий аналітик Благодійного фонду «Схід SOS»; Онисія Синюк - правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA.

Чому це цікаво? 

Спікери презентують та обговорять результати експертної дискусії «Розробка політик реінтеграції», що відбувалась у форматі світового кафе 15-16 березня.

Під час презентації планується обговорення напрацювань, а також визначення подальших кроків, аби максимально ефективно комунікувати та адвокатувати експертні пропозиції з питань, пов’язаних з реінтеграцією деокупованих та тимчасово окупованих територій, насамперед відновленням справедливості, зокрема люстрацією та відповідальністю за колабораційну діяльність, і когнітивною деокупацією. 

Проєкт втілюється Школою політичної аналітики НаУКМА за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Додаткова інформація за тел.: +380 (97) 067 35 17 (Вероніка Віноградова, менеджерка з комунікацій).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація на захід за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Політика реінтеграції ТОТ має бути готова вже зараз - депутатка

Державна політика щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій має бути напрацьована вже зараз, до деокупації таких територій.

На цьому наголосила народна депутатка України, заступниця голови Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєва під час експертної дискусії «Розробка політик реінтеграції» в Укрінформі.

«Наразі панує думка, що деокупація територій є первинним, а вже після цього усі будуть думати про реінтеграцію. І це є викликом, адже політика реінтеграції повинна бути готова вже зараз», - зазначила Яковлєва.

За її словами, після заходів деокупації вже не буде часу проводити дискусії щодо розробки політики і заходів реінтеграції, «адже потрібно буде діяти надзвичайно швидко і активно працювати над реінтеграцію територій та людей».

«Реінтеграція не буде простою, тому що частина територій вже понад 10 років під окупацією, інша частина трохи менше, але в будь-якому випадку потрібен час, складні механізми та етапи для того, щоб відбулась зміна свідомості людей, які весь цей час живуть в у полоні агресора», - підкреслила Яковлєва.

Водночас аналітикиня Центру громадських ініціатив «Ідеї змін» Юлія Каплан зазначила, що «головним завданням реінтеграції для України є повернення та інтеграція людей».

Вона додала, що для успішної інтеграції потрібно не лише провести роботу з людьми, які жили під окупацією агресора, а також варто відновити їх порушені Російською Федерацією права.

Своєю чергою аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк наголосила на проблемі нерозуміння людей на ТОТ суті колабораціонізму, чим користується агресор.

«Люди на тимчасово окупованих територіях не розуміють суті колабораціонізму, чим користується Росія, щоб тримати людей у страху покарання населення за умов деокупації. Саме тому українська влада має комунікувати з населенням на ТОТ та проводити інформаційну роботу», - сказала експертка.

Зокрема, під час дискусії було обговорено ухвалений законопроєкт про колабораціонізм, який покликаний регламентувати притягнення до відповідальності осіб, які співпрацювали із окупантами.

«Питання притягнення осіб, що співпрацювали із державою-агресором під час окупації, є важливим, однак має бути дотриманий принцип судового захисту», - заявив аналітик Школи політичної аналітики НаУКМА Антон Суслов.

Водночас правовий аналітик Благодійного фонду «Схід SOS» Ярослав Таранець зауважив, що наразі, на жаль, немає єдиного напрацьованого механізму щодо того, як вчиняти з реінтегрованими територіями.

«Є різні програми, напрацювання, які розробили і представники громадськості і органи державної влади, проте не вистачає достатньої комунікації та інтенсивності в ухваленні рішень, а державна політика реінтеграції має бути напрацьована якісно і якнайшвидше», - резюмував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Анатолій Стельмах наголосив, що після деокупації території мають бути інтегровані в українську економіку та культурний простір у максимально короткі строки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-