Український народ як суб’єкт влади: про оптимальну і ефективну модель державної влади

Український народ як суб’єкт влади: про оптимальну і ефективну модель державної влади

Укрінформ
16 квітня, 15:00 - презентація книги Василя Костицького «Поділ влади у контексті теолого-соціологічного праворозуміння (нариси правової теорії)».

Організатор: Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Спікери: Василь Костицький - автор книги, академік Національної академії правових наук України, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, політичний діяч; Лілія Григорович - народний депутат України ІІ-VІ скликань, кандидат філософських наук; Іван Заєць - народний депутат України І-VІ скликань; Наталія Пархоменко - доктор юридичних наук, член-кореспондент НАН України, Інститут держави і права НАН України ім. В. Корецького; Марія Мірошниченко - доктор юридичних наук, професор, КНУ ім. Т. Шевченка; Віталій Мельничук - народний депутат України ІІ скликання, кандидат економічних наук; Олег Зарубінський - народний депутат України ІІІ, ІV, VІ, VІІ скликань, кандидат історичних наук, професор; Петро Захарченко - доктор юридичних наук, професор, КНУ ім. Т. Шевченка; Олександр Ковалів - доктор економічних наук, професор, Інститут агроекології Національної академії аграрних наук України; Мирослав Григорчук - кандидат юридичних наук, професор; о. Олекса Петрів - кандидат юридичних наук, керівник департаменту УГКЦ; Віталій Гдичинський - кандидат юридичних наук, заступник керівника територіального управління Міністерства юстиції України; Василь Сміх - кандидат юридичних наук, начальник Головного слідчого управління Національної поліції України; Орися Закаль - кандидат юридичних наук, Київська міська рада; В'ячеслав Олещенко - кандидат географічних наук, президент Українського географічного товариства, Інститут держави і права НАН України імені В. Корецького; Олександр Заєць - президент Інституту релігійної свободи; Богдан Пошва - суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України;  Олександр Кривенко -  аспірант Інституту проблем виховання НАПрН України; Василь Шендеровський - доктор фізико-математичних наук, професор.

Чому це цікаво?

Попри невеликий обсяг (192 сторінки), робота над цією книгою тривала понад 12 років, в її основі – статті та виступи на наукових конференціях в Україні, США, Австралії, Польщі, Португалії, Чехії.

Книга включає розділи з питань праворозуміння, моральності права, яке, на думку автора, будується державою і суспільством навколо морального імперативу, дарованого Всевишнім, і таке бачення дало підстави представити ці підходи як теорію теолого-соціологічного розуміння права. Аналізуючи історичний розвиток держави та науки про право і державу, автор дослідив питання організації влади, ідеї поділу влади, які були акумульовані у теорії

Монтеск’є і юридично закріплені як у Конституції України, так і в конституціях ряду держав. Відзначаючи геніальність відомого французького вченого Шарля Луї Монтеск’є, його концепцію поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову, автор констатує, що сьогодні влада уже не може бути описана за допомогою цих трьох гілок.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували книгу «Поділ влади у контексті теолого-соціологічного праворозуміння»

У Києві відбулась презентація книги Василя Костицького «Поділ влади у контексті теолого-соціологічного праворозуміння (нариси правової теорії)».

Презентація відбулась в Укрінформі.

Робота над цією книгою тривала понад 12 років, в її основі – статті та виступи на наукових конференціях в Україні, США, Австралії, Польщі, Португалії, Чехії.

Обсяг книги – 192 сторінки. Вона включає розділи з питань праворозуміння, моральності права, яке, на думку автора, будується державою і суспільством навколо морального імперативу, дарованого Всевишнім, і таке бачення дало підстави представити ці підходи як теорію теолого-соціологічного розуміння права.

«Український народ є не тільки носієм суверенітету і джерелом влади, а є й суб'єктом влади. Народ делегує свої владні повноваження державній владі і місцевому самоврядуванню. Це підтверджується і положеннями Конституції України, бо тільки народ має право визначати і змінювати конституційний лад, народ здійснює свою владу через інститути прямої демократії – референдум, вибори, або загальноукраїнські демонстрації, як це було у 2014 році тощо», – сказав автор книги, академік Національної академії правових наук України, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, політичний діяч Василь Костицький.

Аналізуючи історичний розвиток держави та науки про право і державу, автор дослідив питання організації влади, ідеї поділу влади, які були акумульовані у теорії Монтеск’є і юридично закріплені як у Конституції України, так і в конституціях ряду держав. Відзначаючи геніальність відомого французького вченого Шарля Луї Монтеск’є, його концепцію поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову, автор констатує, що сьогодні влада уже не може бути описана за допомогою цих трьох гілок.

Автор також звертає увагу на те, що демократизація влади передбачає необхідність пошуку нових каналів доступу народу до здійснення влади, який сьогодні у більшості країн монополізований політичними партіями, пропонує органи атестаційної та контрольно-наглядової влади формувати за рахунок професійних громадських організацій.

«Я вважаю, що по справжньому правова держава можлива тоді, коли в ній буде працювати не тільки принцип верховенства права, принцип свобод людини і громадянина, а ще буде реалізований принцип поділу влади. Тоді це справді буде правова держава, яка будуватиметься на тих повноваженнях, які їй дає народ», – підкреслив Костицький.

Книга може викликати інтерес у правників, політологів, соціологів, як вчених, так і практиків, працівників органів державної влади і місцевого самоврядування.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві презентували книгу українського та американського історика, професора кафедри української історії в Гарвардському університеті, члена Українського ПЕН та наукової ради «Українського історичного журналу» Сергія Плохія «Російсько-українська війна: повернення історії».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-