Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни

Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни

Укрінформ
8 квітня, 11:00 -  круглий стіл на тему: «Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни».

Організатор: Міжнародна благодійна організація “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”.

До участі запрошені: Ігор Лоссовський - заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Володимир Кондур - заступник директора департаменту - начальник відділу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Юлія Кондур - президентка Міжнародної благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”; Петро Чорний - український ромський співак, заслужений артист України; Валерій Сухомлин - ромський мовознавець; Олег Федоров - Друкарський двір Олега Федорова; Тетяна Печончик - українська правозахисниця Центр прав людини ZMINA; Віола Попенко - представниця Офісу Ради Європи в Україні; Валентина Золотаренко - ромська медіаторка, “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”; Арсен Медник - військовослужбовець ЗСУ.

Модератор: Юліан Кондур - проєктний менеджер Міжнародної благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”.

Коротко. Захід організований до відзначення Міжнародного дня ромів та огляду історичного контексту і сучасної культури ромів в Україні та Європі. Також будуть обговорюватися теми правозахисту та викликів, пов’язаних з воєнним часом, знаходження передумов для сприяння інтеграції ромів в умовах війни та поствоєнної відбудови.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Міжнародний день ромів є нагадуванням про їх внесок у культурну спадщину - президентка МБО

Ромська спільнота є невід'ємною частиною українського суспільства, особливо у складні часи війни, коли потрібні єдність та взаємопідтримка.

Про це сказала президентка Міжнародної благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” Юлія Кондур на круглому столі “Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни” в Укрінформі.

"Сьогодні ми зібралися тут, щоб відзначити Міжнародний день ромів, що символізує єдність, культуру та історію ромського народу. Цей день є важливим нагадуванням про внесок ромів у глобальну та національну культурну спадщину. Особливо тут, в Україні, де ромська спільнота є невід'ємною частиною нашого суспільства. Сьогодні, коли Україна переживає надзвичайно складні часи, ми особливо згадуємо про потребу єдності, взаємопідтримки", - зазначила Кондур.

За її словами, важливо пам'ятати про історичні виклики, з якими стикалися роми протягом століть, включаючи дискримінацію, маргіналізацію та переслідування.

"Та і сьогодні, попри прогрес у правах людини, багато членів ромської спільноти продовжують зіштовхуватися з перешкодами та нерівністю. Наша мета з вами - не лише відзначити культуру, різноманітність, але й активно працювати над тим, щоб розбудовувати суспільство, в якому кожен, незалежно від етнічної приналежності, може почуватися впевненим і безпечно. Правозахист, освіта та інтеграція є ключовим аспектом нашої спільної роботи, наш шлях до того суспільства", - підкреслила Кондур.

Заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лісовський наголосив, що ромський напрямок є одним із головних пріоритетів.

"Окрім ромського напрямку, в нас пріоритет - реформування законодавства у сфері національних меншин, і третій пріоритет - це корінні народи України. Ви бачите, що держава у нашій особі надає велике значенням ромам, ромській національній меншині, виділяючи її з інших національних меншин України, яких теж достатньо багато. За переписом населення 2001 року їх близько 130", - сказав він.

Він нагадав, що 28 липня 2021 року була схвалена Стратегія сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини в українському суспільстві, на період до 2030 року. За його словами, Держслужба з питань етнополітики та свободи совісті приступила до розробки плану засобів реалізації цієї стратегії: у січні 2022 року його підготувала, а уряд схвалив за місяць до початку повномасштабного російського вторгнення.

"Ми вимушені були трохи призупинити імплементацію цієї стратегії, імплементацію цих заходів. Пізніше ми відновили роботу над планом заходів, створили фактично новий план заходів, які враховують і воєнний стан, і все, що пов'язано з війною. Насамперед це великі міграції ромів із східних областей України, з окупованих областей на захід України, переважно у Закарпатську і Чернівецьку області. І також багато ромів як біженці виїхали сьогодні за кордон. Ми це намагалися врахувати у плані заходів", - сказав Лісовський.

За його словами, у грудні минулого року уряд ухвалив новий план заходів.

"Ми зараз приступаємо до його виконання. Для цього була створена робоча група, спеціально теж рішенням уряду була створена міжвідомча робоча група з питань координації виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини в українському суспільстві, на період до 2030 року. І також було створено склад міжвідомчої цієї групи, очолює її міністр Кабінету Міністрів. До групи цієї ввійшло навіть більше 10 заступників міністрів... Така представницька дуже робоча група, яка скоро приступить до роботи", - сказав Лісовський.

Своєю чергою, заступник директора департаменту - начальник відділу Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Володимир Кондур зауважив, що "ромська стратегія на сьогодні має вже всі юридично вирішені питання для того, щоб вона реалізовувалася на місцях".

Як відомо, у світі 8 квітня відзначають Міжнародний день ромів. Свято започаткували на Всесвітньому конгресі ромів в Лондоні, що відбувся 8 квітня 1971 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-