Особливості роботи енергосистеми України після масованих російських атак у березні 2024 року

Особливості роботи енергосистеми України після масованих російських атак у березні 2024 року

Укрінформ
4 квітня, 12:00 - брифінг на тему: «Особливості роботи енергосистеми України після масованих російських атак у березні 2024 року».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Володимир Кудрицький - голова правління НЕК «Укренерго».

Теми до обговорення:

  • Ситуація на сьогодні.
  • Плани посилення стійкості та надійності енергосистеми.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Україна зараз майже не експортує електрику - Кудрицький

Після 22 березня Україна може експортувати електроенергію тільки у денні чи нічні години при її надлишку; у всі інші години імпорт значно переважає над експортом.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Експорт практично нульовий. В окремі години - вдень при високій сонячній активності та спаданні споживання, коли є надлишок сонячної енергії - у нас може бути вибір або просто обмежити СЕС, або цю електроенергію можна експортувати без будь-якої шкоди для українського споживача. Тоді обмежені обсяги експорту дозволяються", - сказав Кудрицький.

Крім того, експорт може відбуватися вночі, коли споживання також падає при, наприклад, високій активності вітрових електростанцій.

"У всі інші години у нас експорт дорівнює нулю. І увечері, коли споживання зростає, як правило зростає й імпорт з Європи", - наголосив Кудрицький.

Як повідомлялося, через профіцит в енергосистемі 3 квітня Польща надавала Україні аварійну допомогу з 10:30 до 16:30, забираючи надлишок електроенергії обсягом 1500 МВт-год.

Імпорт електрики 4 квітня запланований в обсязі 5 042 МВт-год., експорт не планується.

Росіяни вперше прицільно вдарили по СЕС у тилу - Кудрицький

Росіяни 3 квітня вперше прицільно атакували тилову сонячну електростанцію. Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Вчора ворог прицільно атакував сонячну електростанцію. Це перший, принаймні на моїй пам'яті, випадок цілеспрямованої атаки на об'єкт відновлюваної енергетики", - сказав Кудрицький.

Він уточнив, що йдеться не про атаку в межах зони бойових дій, а саме про удар по тиловій СЕС.

Кудрицький повідомив, що внаслідок потепління загальне споживання електроенергії падає, тому гострого дефіциту в енергосистемі не спостерігається. При цьому відбувається сезонне зростання виробництва електрики на СЕС.

Як повідомлялося, росіяни наростили інтенсивність атак на об'єкти енергетики порівняно з минулою серією масованих ударів по енергосистемі.

Інтенсивність атак росіян на енергооб'єкти зросла - Кудрицький

Порівняно з минулою серією масованих ударів по енергосистемі росіяни наростили інтенсивність атак на об'єкти енергетики.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Зросла інтенсивність обстрілів. Минулого опалювального сезону ми спостерігали одну масовану атаку за один-два тижні - і це була або ракетна, або "шахедна" атака. Зараз це серія, практично безперервна", - сказав Кудрицький.

За його словами, за неповні півтори декади з відновлення масованих атак кількість дронів, якими росіяни намагалися уразити енергосистему, вже зрівнялася із кількістю дронів, що ворог випустив за весь опалювальний сезон 2022/2023.

Кудрицький зазначив, що на сьогодні пошкоджена значна кількість теплових та гідроелектростанцій, що негативно впливає на енергосистему з точки зору її балансування.

Очільник Укренерго наголосив, що енергетики працюють над відновленням енергобо'єктів безперервно. "Навіть там, де обмежень електроспоживання немає, ми все-одно намагаємося відновити якомога більше обладнання, щоб збільшити надійність і стійкість цих регіонів до можливих майбутніх атак ворога", - сказав Кудрицький.

Він повідомив, що Укренерго прораховує всі можливі сценарії проходження наступного опалювального сезону. Зокрема, обговорюється, як можна пройти його якомога збалансованіше та з найменшими ризиками.

Як повідомлялося, із 22 березня Росія поновила масовані атаки на українську енергетичну інфраструктуру. Через ракетні та дронові удари постраждали теплоелектростанції, ДніпроГЕС та високовольтні підстанції.

Загальна заборгованість на ринку електроенергії скоротилася - Кудрицький

За оперативними даними, загальна заборгованість на ринку електроенергії становить 52-53 млрд грн порівняно із 60 млрд грн станом на грудень 2023 року.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, відповідаючи на запитання Укрінформу під час пресконференції у Медіацентрі Україна -Укрінформ.

"Ми називали у грудні цифру 60 млрд грн. Зараз, за оперативними даними, заборгованість становить 52-53 млрд грн сукупно. Зменшилася вона за рахунок того, що з нами частково розрахувалися за передачу і диспетчеризацію", - сказав Кудрицький.

При цьому продовжили зростати борги на балансуючому ринку електроенергії, досягнувши понад 31 млрд грн. На ринку допоміжних послуг заборгованості немає, уточнив він.

За словами Кудрицького, заборгованість на балансуючому ринку пов'язана з тим, що частина державних та комунальних підприємств не оплачують спожиту електроенергію.

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила зміну цінових обмежень на балансуючому ринку електроенергії. Із 10 квітня максимальна гранична ціна у цьому сегменті ринку становитиме 8 250 грн/МВт-год. із 7:00 до 23:00 та 4 000 грн/МВт-год. із 23:00 до 7:00.

Децентралізація генерації посилить стійкість української енергосистеми - Кудрицький

Єдиним шляхом убезпечення енергосистеми від тяжких наслідків атак росіян є розосередження виробництва електроенергії по всій території України.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час пресконференції у Медіацентрі Україна -Укрінформ.

"Зосередження генерації на декількох майданчиках - це те, що призводить до серйозних проблем при масованих ворожих обстрілах. Ми, як оператор енергосистеми, розуміємо, що єдиний сталий шлях до убезпечення енергосистеми від такого масованого терору полягає у децентралізації генеруючих потужностей", - сказав Кудрицький.

За його словами, необхідно побудувати сотні маленьких електростанцій, які будуть більш стійкими до масованих атак саме через свою роззосередженість. Відповідно, атаки не призведуть до таких тяжких, як нині, наслідків для енергосистеми.

"На сьогодні в Україні вже будуються сонячні й вітрові електростанції - без "зеленого" тарифу, на основі прогнозів інвесторів щодо окупності інвестицій. Додатково до них нам також потрібні технології для балансування", - зазначив очільник Укренерго.

За розрахунками компанії, енергосистемі потрібна нова теплова генерація - але не вугільна, а така, що працюватиме на відходах деревообробної промисловості, аграрного сектору тощо. Крім того, енергосистема потребує газових пікерів (невеликі високоманеврені електростанції, що працюють на газі) та систем накопичення електроенергії.

Географічно така генерація має бути роззосереджена по всій території держави.

Як повідомлялося, раніше Кудрицький зазначав, що для розбудови децентралізованої генерації потрібно вирішити проблему боргів на ринку електроенергії.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-