Ринок пального в Україні: якою є ситуація сьогодні та яких змін чекати в 2024 році

Ринок пального в Україні: якою є ситуація сьогодні та яких змін чекати в 2024 році

Укрінформ
21 листопада, 13:00 -  брифінг на тему: "Ринок пального в Україні: якою є ситуація сьогодні та яких змін чекати в 2024 році".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Сергій Куюн - директор консалтингової групи «А95».

Теми для обговорення:

  • Ціни на пальне;
  • Як сьогодні змінюється ситуація на ринку пального?
  • Як повернення ПДВ та акцизів вплинули на ринок та споживачів?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Паливний ринок потребує реформування сплати ПДВ - експерт

Продавці пального повертаються до схем ухиляння від сплати ПДВ. Гарантією сплати податків могло бути зменшення ПДВ на користь пропорційного збільшення акцизу.

Про це заявив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Щодо акцизного збору ми бачимо гарну платіжну дисципліну. Акциз держава навчилася гарно збирати. На жаль, не можна сказати того ж про податок на додану вартість", - зазначив експерт.

За його словами, мережі повернулися до використання схем ухиляння від сплати ПДВ.

"Реформування цього податку і схема, коли треба мінімізувати ПДВ до 7%, а можливо - до 0%, пропорційно збільшивши акцизний збір, буде гарантією сплати податків", - сказав експерт.

Куюн зауважив, що добросовісні платники податків через застосування іншими мережами схем стають неконкурентноздатними. Це штовхає ринок пального у "тінь", що є негативним як для добросовісних гравців ринку, так і для споживачів.

Як повідомлялося, з 1 липня 2023 року в Україні повернули оподаткування пального за довоєнними правилами та нормами. ПДВ знову повернулося до 20% та підвищилися акцизи.

Ціна скрапленого газу за місяць зросла на 30% - експерт

Блокування кордону з Польщею призвело до зростання цін на скраплений газ на 30%, однак після налагодження нових маршрутів постачання цього виду пального вони мають знизитися.

Про це заявив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Заблокований кордон з Польщею, а 30% імпорту скрапленого газу надходить саме через польську ділянку кордону. Це призвело до нестачі продукту на внутрішньому ринку. Через дефіцит ціни протягом останнього місяця зросли із 27 грн до 35 грн за літр. Тобто, майже на 30%", - сказав Куюн.

Він наголосив, що імпортери пального зараз шукають альтернативні маршрути та джерела постачання скрапленого газу, а також замінюють автомобільні перевезення на залізничні. Експерт вважає, що зараз ціни на скраплений газ стабілізуються, а через кілька тижнів, після налагодження нових маршрутів, - почнуть знижуватися.

Крім того, очікується сезонне зниження споживання скрапленого газу.

"По бензинах і дизпаливу ми бачимо зворотний процес. На ринку немає ознак дефіциту. Минулого тижня окремі мережі почали знижувати ціни. Думаю, цей процес триватиме", - зауважив Куюн.

За його словами, цьому сприяє зменшення цін на нафту на світовому ринку. Водночас експерт зазначив, що нині нафтовий ринок став непередбачуваним і складним для довгострокових прогнозів.

Як повідомлялося, польські прикордонники 20 листопада не пропустили в Україну вантажівки з гуманітарною допомогою від Червоного Хреста, а цистерни з нафтопродуктами, газом та іншими небезпечними речовинами стоять на переповнених паркінгах та узбіччях доріг.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-