Що потрібно для перемоги України?

Що потрібно для перемоги України?

Укрінформ
20 листопада, 12:00 - перший круглий стіл з серії заходів "Шлях до Перемоги" на тему: “Що потрібно для перемоги України?”.

Організатори: Коаліція громадських організацій "За трансформацію України", Коаліція громадських організацій "Україна переможе", Центр досліджень політичних цінностей.

Модератор: Олесь Доній - голова Центру досліджень політичних цінностей.

Учасники: Олена Толкачова - керівниця та засновниця Патронатної служби Азову, офіцер військово-цивільного співробітництва 3 ОШБр; Ростислав Карандєєв -  т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України; Михайло Харій - координатор національного форуму "Трансформація України" (м.Варшава, Польща); Юрій Касьянов - волонтер, керівник ініціативи “A.Drones”; Олексій Галака - директор Національної ради військовослужбовців та ветеранів; Руслан Рохов -  керівник "Офісу розвитку публічної політики"; Олексій Толкачов - благодійник, автор проєкту «Омріяна Україна»; Олександр Остапенко - cпівзасновник благодійного фонду UAreGENERATION; Сергій Кривоніс - український політичний та військовий діяч, генерал-майор запасу ЗСУ; Павло Гай-Нижник - президент Української академії геополітики та геостратегії; Михайло Щербина - заступник директора з оборонних питань Департаменту муніципальної безпеки КМДА, полковник.

Чому це цікаво?

Війна перейшла з очікування швидкої перемоги у формат затяжного та виснажливого конфлікту, який у статті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного названий «позиційною війною».

За цих умов, що необхідно для перемоги:

  • З боку суспільства?
  • З боку держави?
  • З боку іноземних партнерів?

Ці та інші питання будуть обговорені під час круглого столу.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 11:00 20 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Власне виробництво озброєння і консолідація суспільства є головними чинниками перемоги України – експерти

Власне виробництво озброєння і максимальна консолідація суспільства – одні з головних чинників перемоги України у війні з РФ.

Про це йшлося на першому «круглому столі» з серії заходів "Шлях до Перемоги", що відбувся в Укрінформі і був організований коаліцією громадських організацій "За трансформацію України", коаліцією громадських організацій "Україна переможе" та Центром досліджень політичних цінностей.

Представники громадських організацій, державної влади та волонтери обговорили, зокрема, пріоритетні питання, що потрібно для перемоги України з боку держави, суспільства та іноземних партнерів у нинішніх умовах, коли війна перейшла з очікування швидкої перемоги у формат затяжного та виснажливого конфлікту.

Як зазначив модератор заходу, голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, це перший захід із запланованої низки інших подібних «круглих столів», які б мали допомогти визначити можливі шляхи для перемоги України. Організатори планують згодом вийти на певного роду суспільну платформу, яка взаємодіятиме з владою для досягнення поставлених цілей.

Керівник "Офісу розвитку публічної політики" Руслан Рохов акцентував увагу, зокрема, на тому, за яких умов Україна може розраховувати на усі необхідні види озброєнь для домінування над росіянами. І тут, за його словами, має бути чітке пояснення партнерам, якою ми бачимо нашу перемогу. «Коли ми з партнерами однаково розумітимемо результат війни, тоді можна говорити про необхідні ресурси і часові межі. Бо коли ми не розуміємо однаково результат, тоді і необхідність ресурсів сторони розуміють по-різному і розраховувати на них вкрай складно», - сказав він.

З іншого боку, підкреслив Рохов, очевидно, що ситуація, в якій ми опинилися сьогодні, показує, що Україна залежить повністю від підтримки партнерів, а тому вкрай важливо паралельно і якомога активніше розвивати процес забезпечення власних спроможностей і залучення інвестицій у вітчизняне виробництво необхідних видів озброєнь, зокрема, боєприпасів, які швидко використовуються під час бойових дій.

Крім цього, за його словами, ми маємо чітко пояснити партнерам, чому Україна повинна перемогти у війні і яку Україну вони отримають після перемоги. «Не чому це правильно, не чому це етично, раціонально, а які вигоди це принесе Заходу. Сьогодні багатьом лідерам західних держав досить складно пояснювати своїм виборцям, чому варто підтримувати Україну, яка не дуже виглядає як країна демократії і свободи. Ми маємо уже зараз демонструвати в процесі ухвалюваних політичних рішень усі ці цінності, які підтримує демократичний Захід», - наголосив він.

Заступник директора з оборонних питань Департаменту муніципальної безпеки КМДА Михайло Щербина, у свою чергу, зазначив, що у нинішній ситуації Україні потрібно максимально опиратися на свої власні сили, вивчати все, що є, наші можливості і максимально їх впроваджувати. «Вкрай важливо сьогодні налагодити державно-приватне співробітництво у сфері озброєння, щоб приватні виробники мали змогу пробитися до влади і допомогти фронту. Ми маємо знайти напрями, які допоможуть нам виграти війну. У влади сьогодні є усі можливості змінити швидко закони, щоб підняти оборонну промисловість і забезпечити військові частини», - сказав він.

Другий напрям, на якому варто сьогодні зосередитися, підкреслив Щербина, це підготовка резервів. «На сьогодні для людей, які можливо і хочуть захищати державу, дуже важливим є зрозуміти, що вони можуть робити на фронті, оцінити свої можливості. А тому вкрай необхідно створити у кожній області відповідні центри з підготовки населення. Бо люди, які пройдуть відповідну підготовку, не матимуть бар’єру, щоб вступити до лав ЗСУ. Я вважаю, що сьогодні кожен з українців, який є патріотом, повинен служити в армії, або робити максимально можливе у цивільному житті, щоб його внесок у тилу перевищував можливості на фронті», - наголосив він.

Крім цього, за словами Щербини, варто докласти зусиль, аби результатом цих круглих столів і думок експертів стало формування певної платформи, щоб поради, рекомендації і висловлені думки та пропозиції щодо досягнення Україною перемоги у війні були максимально донесені до влади і суспільства.

За словами директора Харківського заводу засобів індивідуального захисту, співзасновника «Львівського оборонного кластеру» Юрія Федорова, для перемоги України нині важливими є три рівні роботи задля інтересів фронту. Перший рівень – це робота волонтерів, яким варто інвестувати зібрані гроші у нові ідеї для виготовлення засобів захисту і озброєння. «Волонтерство зараз не повинно бути заради волонтерства, воно повинно виходити на бізнес-стратегії і бізнес-ідеї. Бо збирати гроші і щось купувати – це ситуація, яка не може тривати довго, це робота держави. Волонтери мають як передовий загін щось запроваджувати», - сказав Федоров.

Другий напрям допомоги фронту, за його словами, – це закупівля місцевими адміністраціями у невеликих масштабах необхідних засобів для конкретних військових частин з використанням інструментів перевірки їх якості. І третій напрям – це держава, Міноборони, які повинна виробляти загальну стратегію боротьби.

Президент Української академії геополітики та геостратегії Павло Гай-Нижник, у свою чергу, висловив думку, що сьогодні дуже важливо, аби влада прислухалася до пропозицій громадських і професійних організацій та виробила чітку стратегію, що ми бачимо під словом перемога і які у нас довгострокові угоди з нашими партнерами.

«Тут важливо не стільки офіціоз і робота з державними органами інших країн, як робота з населенням цих країн. І, звісно, наша стратегія – це не те, що мають закуповувати волонтери, а що загалом робить вся країна: пільги, допомога, інвестиції. Адже недостатньо виготовити чи купити один танк чи безпілотник, у цій війні важлива ще й кількість. Не варто забувати і про технічні інтелекти, які нам необхідно розвивати, підтримувати, адже війна не на сьогодні і не на завтра, а надовго», - зазначив він.

Благодійник, автор проєкту «Омріяна Україна» Олексій Толкачов зосередив свою увагу на ставленні суспільства до війни і необхідності його мобілізації. За його словами, українські бійці, які жертвували собою у боях під Києвом, на Чернігівщині, Сумщині, під Харковом, боролись за те, аби виграти у ворога час для України, час для того, аби держава мобілізувалась. «А натомість той виграний час призвів до того, що суспільство начебто втомилося від війни», - зауважив він.

Толкачов вважає, що виною цьому стала інформаційна політика держави, яка вбила тотальні мобілізаційні потуги суспільства. Як приклад, він назвав ситуацію, коли в інформаційному просторі приховуються втрати серед цивільного населення.

«Херсон сьогодні обстрілюють як ніколи, на нього скидають керовані авіаційні бомби. А в інформаційному просторі з’являються лише короткі повідомлення з недостовірними даними про кількість жертв. Ось так і виходить, що якщо у повідомленнях читаємо про 2-3 жертви у Херсоні, то у Києві можна спокійно пити каву. А війна ж реальна. І якби у Києві розуміли, що в Херсоні щоденно гинуть десятки ні в чому не винних людей, то було б інше відчуття, відчуття небезпеки від ворога і помсти. А воно розвіюється. Так само ми применшуємо силу ворога. Насправді ж росіяни озброєні і технологічно просунуті значно більше, аніж ми. Таким чином, ми самі себе загнали в пастку недооцінювання ворога і розслаблення», - сказав Толкачов.

Саме тому, на його думку, сьогодні вкрай важливо змінити інформаційну політику держави, яка має виховувати націю і народ та рухатися вперед, а також змінити інформаційну політику для міжнародних партнерів. «На мій погляд, треба сьогодні змінити інформаційну стратегію на те, що Україна може не лише перемогти. Україна може і повинна поставити під контроль російську владу і забезпечити транзит цією територією під нашу відповідальність. Київ буде відповідати, щоб потім на території Росії не було масштабної громадянської війни, чого так боїться Захід. От тоді ми будемо цікаві західному світу, бо ми б зняли з них головний геополітичний біль», - наголосив Толкачов.

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів у публікації The Economist, що Україна зупинила набагато сильнішого ворога, однак зараз війна переходить на новий етап.

Президент України Володимир Зеленський відкинув припущення, що війна з Росією начебто зайшла в «глухий кут», та зазначив, що Україна розглядає зміни у своїй стратегії, щоб несподівано вдарити по РФ.

Місяць тому в Україні також пройшов перший міжнародний форум індустрій, у якому взяли участь представники 252 оборонних компаній з більш як 30 країн. Президент подякував на форумі усім у світі, хто допомагає забезпечувати Україні результат, але нагадав, що без власного виробництва зброї та снарядів, без власних оборонних технологій це було би просто неможливо.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-