Жінки у війську: що змінилося за півтора року повномасштабної війни

Жінки у війську: що змінилося за півтора року повномасштабної війни

Укрінформ
17 листопада, 15:30 - круглий стіл на тему:  «Жінки у війську: що змінилося за півтора року повномасштабної війни».

Організатори: ГО «Інститут розвитку регіональної преси», Повага. Кампанія проти сексизму в медіа та політиці, Соціальний проєкт «Жінки – це 50% успіху України», NDI.

Учасники: Наталія Калмикова - заступниця міністра оборони; Юлія Кіріллова - співзасновниця ГО «Жіночий ветеранський рух»; Ірина Никорак - народна депутатка і засновниця проєкту Arm Woman Now;  Аліна Сарнацька - сержантка ЗСУ.

Модераторка: Анастасія Багаліка.

Чому це цікаво?

Нині у лавах Збройних Сил України проходять службу майже 43 тисячі жінок, з них 5 тисяч - безпосередньо на фронті. Після 2014 року та аж до повномасштабного російського вторгнення 24.02.2022 тривала боротьба з гендерними упередженнями у війську і рух на посилення прав і ролі жінок у лавах ЗСУ. Так, жінки отримали доступ до навчання на офіцерів, для жінок стали відкритими бойові посади, поступово почала зникати ганебна практика, коли військова виконувала бойові завдання, а за документами вважалася кухаркою. Понад півтора року повномасштабної війни з Російською Федерацію підтвердили, що ці починання були правильними і рухали українське військо в бік гендерної рівності, поваги і відкритості, подалі від засад і практик радянської армії.

Втім, понад півтора року інтенсивних бойових дій підкреслили також і прогалини у забезпеченні потреб жінок, які воюють. Йдеться як про матеріальні потреби - зручна жіноча форма і взуття, так і нематеріальні - середовище, де гідність жінки, яка вдягнула піксель не зазнає приниження, повага суспільства до тих, хто захищає країну незалежно від їхньої статі. Про роботу з цими запитами і потребами, яка триває на всіх рівнях, і державному, і громадському (волонтерському) та про подальші якісні суспільні й інституційні трансформації й піде мова на пресконференції.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Жінкам в армії треба створити рівні з чоловіками права та можливості – експерти

В армії наразі не створені сприятливі умови для просування жінок по службі, жінкам дуже складно потрапляти на бойові посади.

Про це сказала народна депутатка і засновниця проєкту Arm Woman Now Ірина Никорак на засіданні круглого столу на тему: «Жінки у війську: що змінилося за півтора року повномасштабної війни» в Укрінформі.

«Ми бачимо колосальне збільшення жінок в ЗСУ після повномасштабного вторгнення, і дуже хотілось, щоб жінки, які зараз несуть службу, хотіли потім залишитись і мали можливість розвиватись. Мені хотілось, щоб особисто ті яскраві, унікальні, сильні жінки, з якими я знайома, мали право вибору. Зараз вони кажуть, що ми будемо воювати до моменту перемоги, а далі ми не хочемо залишатись в армії через те, що для нас по факту не створені умови. Ми не бачимо рівності - жінкам дуже складно потрапляти на бойові посади, вони повинні доводити свою спроможність», - сказала Никорак.

Вона зауважила, що просуватись по службі жінкам складно. Тому потрібно докладати зусилля: необхідні закони і реформи, «але так само потрібно розуміння на рівні армії, що жінка в армії - це нормально». Никорак зауважила, що на її особисту думку, можна взяти приклад Норвегії де створені жіночі батальйони.

Крім того в армії є великі проблеми із забезпеченням жінок формою, берцями. У цьому контексті вона повідомила, що фонд Arm Woman Now вже забезпечив безкоштовно формою 6 тисяч жінок на передовій. Наразі також актуально питання термобілизни для жінок. В ЗСУ видають лише чоловічу, яка може служити жінкам лише як тепла піжама. Недостатня кількість зимових курток малого розміру. Крім того, є дуже актуальним питання жіночих бронежилетів.

Нардеп повідомила, що їздить на схід де спілкується з військовими жінками. З ними записано понад 20 інтерв’ю, в яких мова йде і про потреби, і про проблеми, зокрема, про певний тиск з боку командирів з тих чи інших питань. «Ми намагаємось їм допомогти шляхом депутатських звернень, але армія - вона є закрита. І я погоджуюсь з тим, що гендерні радники сьогодні у нас виступають лише у ролі статистів. Моя мета - це реформувати всю систему забезпечення речового в армії і силових відомствах», - наголосила Никорак

Вона зауважила, що треба подолати головні стереотипи - що жінка не повинна бути на нулі, і що жінка набагато слабша за чоловіка. Оці два показники дуже сильно впливають на можливість жінки потрапити на бойові завдання, і тому їй доводиться у декілька разів більше працювати без можливості допустити помилку, додала депутатка.

У свою чергу сержантка ЗСУ Аліна Сарнацька зауважила, що знає про гендерних радників, але не відчула їх роботи. «Я знаю, що вони існують в управліннях. Можливо вони роблять щось корисне, просто мені про це невідомо. Єдиний шлях, щоб змінилось ставлення до жінок в армії – це треба, щоб багато жінок доєднались до армії», - сказала вона.

Як повідомлялось, у лавах Збройних Сил України проходять службу майже 43 тисячі жінок, з них 5 тисяч - безпосередньо на фронті.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-