Презентація дослідження «Геноцидна риторика російського режиму»

Презентація дослідження «Геноцидна риторика російського режиму»

Укрінформ
15 листопада, 12:00 - пресконференція на тему: «Як притягнути російських пропагандистів до відповідальності. Презентація дослідження «Геноцидна риторика російського режиму».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Ігор Соловей -  керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки;  Володимир Зеленчук - юрист Інституту масової інформації; Тарас Семків - заступник директора "департаменту війни" ОГПУ; представники Офісу Генерального прокурора України та Служби безпеки України.

Чому це цікаво?

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки провів дослідження законодавства РФ, публічних заяв російських високопосадовців, російських підручників з історії та інших публікацій в офіційних державних виданнях, аби з’ясувати: виправдання та обґрунтування геноциду українців є «ексцесом виконавця» чи частиною державної політики Російської Федерації?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували дослідження про геноцидну риторику російського режиму стосовно українців

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки презентував дослідження про геноцидну риторику російського режиму стосовно українців, яке свідчить про цілеспрямовану державну політику РФ проти всього українського.

Презентація дослідження відбулася у Медіацентрі Україна - Укрінформ. Фахівці переконані, що воно може бути долучене до розслідування злочинів РФ на території України під час війни з подальшим притягненням винних до відповідальності.

Як зазначив на пресконференції керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей, робота над дослідженням велася понад пів року, його метою є довести, що російська пропаганда - це частина збройної агресії РФ проти України.

"Коли ми проводили дослідження, то зосередились саме на тій частині, що робота російських пропагандистів базується на узгодженій державній політиці Росії. Цим дослідженням ми хочемо показати, що усі ці заяви російських пропагандистів не є самодіяльністю окремих осіб, а цілеспрямована політика держави. Саме тому ми зосередилися на державотворчих інструментах: це російські закони, офіційні публікації офіційних осіб", - пояснив Соловей.

Він повідомив, що згодом дослідження буде перекладено на англійську мову, щоб з ним могли ознайомитися іноземні колеги.

Співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков, який власне займався дослідженням, розповів, що геноцидна риторика у міжнародних документах визначається як публічні заклики до злочинів, у цьому випадку це заклики росіян до вбивства українців, і використання різних евфемізмів для знецінення певного народу чи населення, а також пояснення необхідності цих злочинів та спекуляція на почуттях.

"У своєму дослідженні ми спиралися на два міжнародні документи, що таке геноцидна риторика. Це Конвенція ООН із запобігання злочинам геноциду і обвинувальний акт щодо Фелісьєна Кабуги. І ми розуміємо під геноцидною риторикою заклики офіційних осіб РФ до вчинення цих злочинів. Наше завдання було показати не тільки те, що російський інформаційний простір переповнений висловлюваннями про геноцид, а зосередитися на чотирьох джерелах, які доводять, що геноцидна риторика є офіційною державною політикою Росії", - сказав Жуков.

Саме тому, за його словами, в ході дослідження було проаналізовано чотири групи джерел: законодавство РФ, публічні заяви Путіна та інших посадовців РФ (виступи, статті, інтерв'ю), публікації в офіційних виданнях органів державної влади та державних медіа і шкільні підручники РФ з історії.

"Тобто тут зв'язок між державою, політичним режимом і виконавцями цієї геноцидної риторики простежуються дуже чітко", - зауважив Жуков.

Він розповів, що в ході дослідження російського законодавства було виявлено низку відверто дискримінаційних догм щодо українців, а на окупованих територіях РФ проводила і проводить відкритий лінгвоцид щодо української мови.

"Таким чином ми бачимо, що російське законодавство створює правову базу для вчинення щодо українців дій, які є складовими злочину геноциду. Це примусові депортації, примусове переміщення українських дітей, паспортизація, спрощена процедура усиновлення", - зазначив співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Якщо говорити про висловлювання російських високопосадовців, то, за словами Жукова, дослідження показує, що ні Путін, ні інші представники влади не визнають існування українського народу. "Вони перебувають у якійсь російсько-імперській парадигмі про триєдиний народ, який складається з великих росіян, малоросів і білорусів. Деякі особи взагалі вважають, що є тільки росіяни, усі інші народи – це вигадки, а отже немає української мови і української ідентичності. Фактично на державному рівні перша особа держави та його підлеглі говорять, що ніяких українців немає, їх ніколи не існувало і не має існувати. Це відверта частина геноцидної риторики", - пояснив він.

Що стосується ще одного джерела дослідження - російських державних медіа, то вони, за словами співробітника Центру, просувають ті самі наративи офіційних осіб РФ і заперечують просто право українців на існування, не говорячи вже про Українську державу. "Тобто вони пропагують ідею, що українці – це хворі люди, яких потрібно лікувати від хвороби українства, перевиховувати і навіть винищувати. Крім цього, і в державних медіа РФ, і в риториці високопосадовців використовуються щодо українців негативно-забарвлені евфемізми, які спрямовані на дегуманізацію українців. Найбільш поширений евфемізм – це нацизм. При цьому у 2014 році нацистами були окремі люди, а у 2022 році нацистами уже ставали усі українці", - розповів Жуков.

І нарешті що стосується шкільних підручників у РФ, то, за його словами, там до 2022 року про українців йшлося у безсуб’єктному значенні як про етнічну групу, що завжди перебувала під зовнішнім впливом, а самі українці схильні до зради. В останні роки, зауважив він, у російських підручниках відверто вказано, що українці – це ультранацистська нація, з українців формується образ ворога, якого потрібно знищувати.

"Отже, дослідження показує, що російський режим системно на державному рівні дискримінує українців, працює над дегуманізацією українців і вчиняє такі дії, які є складовими злочинами нацизму і мають риторику геноциду. Ми сподіваємось, що саме це дослідження матиме практичну користь для слідства", - зазначив Жуков.

Заступник директора "департаменту війни" Офісу генпрокурора Тарас Семків, у свою чергу, розповів, що Конвенція ООН передбачає відповідальність за заклики до геноциду і вчинення відповідних дій, а підписантами цієї Конвенції є як Україна, так і РФ.

"Звісно, ця робота з розслідування фактів геноциду і геноцидної риторики лягає на плечі України, але це потрібно робити, бо Росія як підписант Конвенції має нести відповідальність, і такі факти, які представлено у дослідженні, не можуть залишатися поза увагою", - сказав він.

За словами Семківа, СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури здійснює відповідне досудове розслідування злочинів РФ проти України і українців, однак дуже часто до уваги беруться окремі факти вчинення геноциду, і часто ми не бачимо в цілому систему, чому і ким це продукується, звідки береться відповідна риторика.

"А такі факти є, і їх потрібно з’ясовувати і фіксувати. Адже готуючись до повномасштабного вторгнення, агресор готував не тільки танки, а й відповідні місця утримання для українців і відповідну риторику для російського суспільства. Про це потрібно говорити не тільки в Україні, а й за кордоном. Я радий, що відповідні дослідження будуть перекладені англійською мовою і будуть доступні для іноземних колег. І ми точно використаємо їх в нашому розслідуванні і в судових експертизах", - підкреслив він.

Юрист Інституту масової інформації Володимир Зеленчук пояснив, що аналіз практики подібних досліджень і судових рішень показує, що суд враховує у своїх рішеннях не тільки вчинення конкретного злочину конкретною особою, а й контекст, під час якого вони були вчинені. Тому це і подібні до нього дослідження можуть стати контекстом для судового розслідування геноцидних злочинів РФ проти України.

"Оце формування Росією підґрунтя до геноциду на державному рівні і призвело до того, що пропагандисти проводять прямі заклики до вчинення злочинів проти українців. Ознаки геноцидної риторики допомагають встановити намір вчинення злочину геноциду чи окремих актів геноциду, розкривають весь контекст російської політики, під час якого було вчинено цей злочин. І судова практика показує, що в цьому випадку це буде розцінено як факт підбурювання до вчинення злочину з боку російських посадових осіб і пропагандистів", - зазначив Зеленчук.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що дії Росії слід вважати геноцидом проти українського народу.

Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо «спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-