Добросовісний бізнес: пошук “WIN-WIN” формули у банківській сфері

Добросовісний бізнес: пошук “WIN-WIN” формули у банківській сфері

Укрінформ
17 листопада, 9.30 - дискусія на тему: «Нарадча PRO «ФГВФО VS. Добросовісний бізнес: пошук “WIN-WIN” формули у банківській сфері».

Організатор: ВГО «Асоціація адвокатів України».

Учасники: Джим Слеттері - американський політик конгресмен США шести скликань;  Антон Монаєнко - д.ю.н., професор заслужений юрист України НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України; Григорій Шевченко - заступник голови Ради Арбітражних Керуючих міста Києва; Владислав Філатов - директор Департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції України; Ганна Юдківська - партнер EQUITY Law Firm суддя Європейського суду з прав людини (2010-2022), віцеголова Робочої групи ООН з питань свавільних затримань віцепрезидент Європейської спільноти міжнародного права; Василь Шакун - д.ю.н., професор, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України; Олена Кохановська - професор кафедри цивільного права юридичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка; Сергій Лисенко - керуючий партнер ЮФ GRACERS; Антон Пукас - суддя Господарського суду м. Києва.

Модератор: Олег Маліневський - керуючий партнер EQUITY Law Firm Віцепрезидент ААУ Голова Комітету ААУ з судової практики.

Питання до обговорення:

  • Розподіл тягаря війни 2014+: питання справедливості.
  • Воєнно-вражені активи: оцінка, облік, компенсація.
  • Критерії добросовісності власників банків, позичальників, вкладників.
  • Судовий імунітет ФГВФО та НБУ: Конституція VS політична доцільність.
  • Формула ліквідації банку за методичками НБУ та конфлікт інтересів:
  • ФГВФО (5 в 1) = суд + комітет кредиторів + боржник (орган управління) + арбітражний
  • Керуючий + Мін'юст.
  • Аукціони NPL - сліпа об’єктивність чи мрія недобросовісних боржників.
  • Міжнародні партнери та іноземний досвід.
  • Захист власників банків у практиці ЄСПЛ.
  • Судова практика й вектори реформ.

Довідково. Захід проводиться за підтримки Асоціації Адвокатів України та EQUITY Law Firm.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Банк повинен залишатися гарантом у будь-якій ситуації, для цього все має працювати - експерт

Навіть в умовах воєнних дій, у будь-якій ситуації, банк повинен залишатися гарантом, для цього все має працювати.

Таку думку під час дискусії в Укрінформі на тему: «Добросовісний бізнес: пошук “WIN-WIN” формули у банківській сфері» висловила професор кафедри цивільного права юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка Олена Кохановська.

“Ми чуємо від наших американських колег вимогу поважати вкладників, поважати саме ті кошти, які вони довіряють банкам. Друга вимога - це стабільність банку. Навіть в умовах воєнних дій, у будь-якій ситуації, банк повинен залишатися гарантом, для цього все має працювати”, - сказала Кохановська.

На її переконання, для цього перш за все потрібно вдосконалити законодавство і виходити з інтересів основних гравців у цих питаннях - самих вкладників.

“Тут треба виходити на процедури робочих груп, які узагальнять те, що сказано, врахують це і почнуть працювати не тільки на законодавство, а й на практику”, - підкреслила вона.

Також вона додала, що Україна повинна дуже активно, судячи з європейської практики, долучити суд.

“У нас єдиний підхід - людина одразу може звертатися до суду, щоб вирішувати фінансові питання. Якщо суд не спроможний вирішувати ці питання, то про що далі можна вести мову”, - зауважила професор.

Як повідомляв Укрінформ, платоспроможні банки за січень - вересень 2023 року отримали 109,9 млрд грн чистого прибутку.

Україні потрібно підрахувати національне багатство, щоб точно визначити збитки, завдані російською агресією - експерт

Україна не зможе підрахувати збитки, завдані російською агресією, поки не перерахує національне багатство.

Таку думку під час дискусії в Укрінформі на тему: «Добросовісний бізнес: пошук “WIN-WIN” формули у банківській сфері» висловив академік Національної академії правових наук України Василь Шакун.

“До того часу, поки ми не перерахуємо в Україні національні багатства у тому вигляді, як вони є, то ми нічого зробити не зможемо. Ми не зможемо підраховувати збитки, завдані російською агресією. Ми не маємо відслідкованого початку - яке на час 2014 року у нас було національне багатство і що ми втрачаємо”, - сказав Шакун.

Він пояснив, що у 1991 році був ухвалений закон “Про власність”, у якому йшлося про національне багатство.

“На той час закон було сформовано зі зневажливим підходом. У ньому перераховувалось, що таке надра, земля, повітря, але забули про найголовніше - людський капітал, який у всіх країнах вважається основою національного багатства. Так трапилось, що ми багато тепер втрачаємо і в людському капіталі”, - підкреслив він.

Шакун розповів, що через кілька років після того, як був ухвалений закон, держава почала розподіляти національне багатство шляхом приватизації, пізніше цей закон скасували.

“Нічого взамін не було запропоновано. Всі активно почали “прибирати до рук” все, що погано лежало, було необраховано. Люди мали можливість приватизувати все, що на той час можна було - Чорноморський флот, авіацію, майже всю промисловість тощо”, - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні планується створити Фонд національного багатства, який має займатися державними компаніями, що є суверенними та не підлягають приватизації, кошти на це готові надати міжнародні донори.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-